Prrrt: dit zeggen je scheten over je gezondheid
In de rij bij de kassa, tijdens een harde lachbui of in een volle lift - scheetjes duiken op de raarste momenten op. Het moment dat je uit alle macht je billen samenknijpt om de stank binnen te houden kent iedereen wel. Toch lukt het niet altijd, waarna je stilletjes wil verdwijnen of opgelaten 'pfoe, wat stinkt het hier' stamelt. Hoe dan ook, niet elke scheet is hetzelfde en wat zegt de geur van je scheet eigenlijk over je gezondheid?
Wat is een scheet?
Allereerst, waarom bestaan scheten überhaupt? Ze zijn vies, irritant en buitengewoon ongewenst. Behalve als je met je vriend in bed ligt en de dekens over zijn hoofd trekt. Dan zijn ze meer dan welkom. Hoe dan ook, simpel gezegd zijn scheten gewoon vastzittende lucht in je darmen. Lucht die je hebt ingeademd tijdens eten, drinken, kauwen of slikken. Waar die scheet uit bestaat? Een mix van koolstofdioxide, zuurstof, stikstof en waterstof, zonder dat er een geurtje aan hangt.
Het gezegde klinkt niet voor niets: 'Harde die klinken, maar zachte die stinken.' Produceer je zo'n zachte stinkerd? Dan is er meestal een bijproduct aanwezig die vrijgekomen is tijdens het verteren van je eten. De bacteriën in je darmen zijn gek op voedingsproducten als bonen en linzen. Het resultaat? De bacteriën groeien flink en produceren meer gas wat wél stinkt.
Wat vertelt je scheet je?
Feitje: gemiddeld laten we zo'n 7 tot 20 scheten per dag. Laat je er veel meer? Grote kans dat je lichaam iets probeert te vertellen. Mogelijk het volgende:
1. Je drinkt teveel bruiswater
Tja, geen uitleg nodig. Lucht in je water betekent lucht in de darmen! Producten als frisdrank, bier en brood bevatten ook veel lucht. Handig om te weten.
2. Je bent gevoelig voor bepaalde voeding
Alles wat je eet, belandt in je dunne darm. Daar wordt je eten met behulp van enzymen verder verteert. Normaal gesproken produceert je lichaam genoeg enzymen om dat klusje te klaren, maar bij sommige mensen is dat niet het geval. Alles wat niet goed wordt verteerd in de dunne darm, wordt doorgesluist naar de dikke darm. Daar kunnen de darmbacteriën er extra veel voeding uithalen, waardoor je krampen krijgt en winderig wordt. Je bent in dat geval niet direct intolerant, maar wel gevoelig voor bepaalde voeding, bijvoorbeeld lactose of gluten.
3. Je eet teveel kauwgom
Dit is wel een dingetje. Kauw jij steevast op een gommetje? Dan kan dat de reden zijn dat je non-stop zit te ruften. In kauwgom zit vaak namelijk de moeilijk verteerbare stof xylitol, waardoor je darmen overuren draaien en flink wat gas produceren.
4. Je eet te snel
Schrok jij je bord altijd al leeg voordat je tafelgenoten zijn begonnen? Dan slik je vaak extra lucht in en kauw je niet goed genoeg. Het gevolg is dat je darmen het vuile werk (letterlijk) moeten opknappen, wat zorgt voor een opgeblazengevoel en winderigheid. Kortom, kauw goed en eet rustig.
5. Je hebt last van een lekkende darm
Wie nu voor zich ziet dat je ontlasting uit je darm zo het lichaam in gutst - blijf vooral rustig. Het is niet zo erg als je denkt, maar daarom niet minder vervelend. Bij het 'leaky gut'-syndroom werkt de darmbarrièrefunctie niet goed, waardoor darmbacteriën vrij spel krijgen in het lichaam. Het gevolg? Het begint met s en eindigt op cheet.
Een lekkende darm kan door verschillende dingen komen, zoals stress, of teveel suiker, alcohol of pijnstillers. Er is helaas geen huis-, tuin- en keukenoplossing voor, maar gezonde voeding en veel rust kunnen al flink helpen.
6. Je hebt een maag-darmaandoening
Soms schuilt er meer achter die borrelende maag en ronkende scheten, zoals een maag-darmaandoening. Zijn je darmen verdacht vaak op hol geslagen? Maak in dat geval even een afspraak bij de dokter, want je weet maar nooit.
Lees ook: Vijf verrassende oorzaken waarom je vieze nagels hebt
Beeld: Unsplash