Deze eerste signalen dat je zwanger bent kende je misschien nog niet

Zwanger door Redactie Ze.nl

Pijnlijke borsten, niet ongesteld worden, misselijkheid in de ochtend... het zijn de welbekende tekenen van een beginnende zwangerschap. Misschien ben je bezig om zwanger te worden en wacht je totdat je wellicht wat eerste signalen kunt ontdekken. Of je hebt wat vreemde klachten en je bent benieuwd of dit eventueel een zwangerschap is. Wat je moet weten is dat de eerste tekenen van een zwangerschap voor iedereen anders kunnen zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld helemaal geen last van pijnlijke of gespannen borsten, of voel je je niet anders dan normaal in de ochtend. Wij zetten wat minder bekende symptomen van een beginnende zwangerschap voor je op een rijtje. 

Eerste zwangerschapssymptomen

Lees ook: De complete lijst: dit mag je niet eten en drinken als je zwanger bent

Je bent moe

In de eerste weken van een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel met je lichaam, het is dus ook niet zo gek dat je lichamelijk behoorlijk uitgeput raakt. Je kunt je dus extra moe voelen na een dag werken. Sommigen zeggen zelfs al 's morgens compleet uitgeput te zijn.

Pijnscheutjes

Als je zwanger bent kun je soms wat pijnscheuten voelen onderin je buik. Dat is ook niet zo gek, er gebeurt van alles. Toch kun je deze pijnscheuten ook verwarren met dezelfde krampen die je krijgt als je ongesteld moet worden. Ook kun je pijnscheuten in je onderrug hebben.

Bepaald voedsel vind je helemaal niet lekker (of juist wel)

Hormonen zijn raaaaaar! Zo kan het zijn dat je misselijk wordt van bepaald voedsel, waar je normaal juist zo gek op bent. Of dat je nu niet genoeg kunt krijgen van iets waar je normaal gesproken helemaal niet zo gek op bent. Ook je geur- en smaakvermogen kunnen heftiger worden. Hierdoor kan het zo zijn dat je sommige geuren niet meer kunt verdragen. 

Je voelt je opgeblazen

Ook al is de baby misschien nog maar zo groot als een speldenknop, je kunt in de eerste weken van een zwangerschap al een flink opgeblazen buik hebben. Dit komt omdat je meer vocht vasthoudt en je darmen trager werken. Zitten je broeker dus wat strakker dan normaal? Dan kan het zomaar zo zijn... dat je zwanger bent.

Je tepels zijn een beetje anders

Als je zwanger bent, gaat je lichaam zich voorbereiden op het geven van borstvoeding. Dit betekent dat je tepelhoven er ook een beetje anders uit kunnen gaan zien. Ze kunnen bijvoorbeeld wat donkerder worden, of er kunnen bultjes op je tepelhoven komen. Deze worden de klieren van Montgomery genoemd en scheiden een olie-achtige substantie af om infecties te voorkomen. 

Plassen, plassen, plassen

Zijn de retourtjes toilet verdubbeld de afgelopen dagen? Dan kan het zomaar zijn dat je zwanger bent. Door een veranderende hormoonhuishouding moet je lichaam meer bloed door je nieren pompen waardoor je blaas sneller vol zit. En ook de groeiende baarmoeder kan op je blaas drukken. Helpt niet mee!

Afscheiding

Niet echt prettig, maar tijdens een zwangerschap hebben sommige vrouwen last van opvallend meer afscheiding. Hoe dit komt? Je vagina is beter doorbloed, hierdoor maken de slijmvliezen meer vocht aan. 

Humeurtje

Door al die veranderingen in je hormonale huishouding kunnen je emoties alle kanten op vliegen. Zo zit je misschien al met dikke tranen als je een zielige reclame (!) voorbij ziet komen, of heb je juist momenten van totale euforie - waarna je vervolgens weer een woedeuitbarsting krijgt. Tja, hoort er allemaal bij! 

Maagzuur

*Burp!* Oeps, in de eerste weken van een zwangerschap kun je misschien wat meer last hebben van maagzuur en moet je wat vaker boertjes laten. Gewoon doen, zo zet je je lichaam minder onder spanning. 

Windjes!

Winden, ruften, scheetjes laten... Echt charmant is het niet, maar winderigheid kan een symptoom zijn van een ontluikende zwangerschap. En net als met boertjes kun je ze maar beter gewoon laten waaien, dan heb je ook niet zoveel druk op je opgeblazen buik. Zoals we eerder al zeiden: bij iedereen kan een zwangerschap zich op een andere manier uiten. Sommige vrouwen zeggen het meteen te weten wanneer zij zwanger zijn, anderen hebben geen flauw benul van de veranderingen in hun lichaam. 

Lees ook: Feit of fabel: tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee