5 signalen dat je te maken hebt met een narcistische leugenaar
Zeker in relaties waarin narcistisch misbruik voorkomt, heb je heel vaak te maken met leugens. Soms wordt het alleen zo gemanipuleerd en gedraaid dat je gaat twijfelen aan jezelf. Maar hoe weet je nu of je met een leugenaar te maken hebt of niet..?
Iedereen heeft in het dagelijks leven weleens een leugentje om bestwil, zonder de ander daarmee schade aan te brengen. Maar toch zijn er mensen die doelbewust de ander voorliegen, bedriegen of ontregelen. Vaak kom je dit soort situaties ook tegen in een relatie waarin narcistisch misbruik voorkomt.
Narcisten liegen vaak om heel veel dingen. Soms als dekmantel voor een dubbelleven, soms om zich groter voor te doen dan ze zijn en vaak zitten ze dermate gevangen in hun eigen leugens dat er geen weg terug lijkt te zijn. Toch zijn er ook genoeg momenten waarop ze weg lijken te komen met dit gedrag en worden velen om de tuin geleid. Vaak waarschuwt je intuïtie je van voren af aan en voel en weet je gewoon dat er “iets” niet klopt. En juist omdat het een onbestemd gevoel is en je er vooral in het begin je vinger niet op kunt leggen, maakt dat het vaak lastig om duidelijk te zien of je nu met een leugenaar te maken hebt of niet.
Om erachter te komen of je te maken hebt met iemand die je probeert voor te liegen en dus zand in je ogen strooit, hieronder een aantal praktische signalen die erop kunnen wijzen dat je te maken hebt met iemand die niet de waarheid spreekt:
1. De verhaallijn lijkt nooit te kloppen
Als je hun verhaal te horen krijgt, zal - zoals eerder gezegd - je intuïtie je waarschuwen en voel je dat het verhaal niet klopt of dat er grote delen van het verhaal verdraaid en/of verzonnen zijn. Terwijl je het vaak niet echt kunt bewijzen, zie je dat er tegenstrijdigheden zijn en worden dingen uit de context gehaald of gigantisch opgeblazen. Vaak als je in het contact zit met de persoon die liegt, twijfel je aan je eigen waarnemingsvermogen en wordt dit ook bevestigd, maar zodra je weer in je eigen energie en dus kracht staat, voel je dat er sterke contradicties zijn.
2. Het gedrag is nerveus
Of het nou om een grote of een kleine leugen gaat, de leugenaar handelt altijd nerveus en angstig ten opzichte van degene die ze voorliegen en waarvoor ze zaken willen verbergen. Vaak gaan ze sneller praten en kunnen gaan zweten. Echter vaak zie je bij narcisten dat deze dermate geslepen zijn in hun gedrag dat het liegen ze gemakkelijk afgaat. Vaak zonder enig blikken of blozen liegen ze recht in je gezicht. Als je echter doorvraagt, kritische vragen stelt en confronteert, zullen ze vaak woedend worden, omdat ze zich in het nauw gedreven voelen.
3. Het gedrag is defensief
Als je niets te verbergen hebt, hoef je ook niet boos te worden als mensen je kritische vragen stellen. Je kunt dus rustig en kalm reageren en je hebt geen tegenstrijdigheden in je verhaal. Mensen die narcistisch zijn, liegen veel en hebben veel interne onrust, omdat ze weten dat ze leven met een leugen. Op het moment dat je een leugenaar confronteert, zullen er tekenen van woede komen, er ontstaat een woedende, hele donkere blik in de ogen en narcisten kunnen je zelfs enorm gaan vernederen en minderwaardig laten voelen, zodat de aandacht niet langer op hen gericht is, maar op jou. Op deze manier komen ze met de leugen weg en ben jij dermate ontregeld dat je niet meer weet wat wel of niet waar is.
4. Er wordt geen oogcontact gemaakt
Een leugenaar zal zich erg ongemakkelijk voelen als de ander recht in hun ogen kijkt als ze een leugen verkondigen. Op zo’n manier voorkomen ze dat de ander mogelijk doorheeft dat ze liegen of doorziet dat er gelogen wordt. Vaak zal een leugenaar ook naar de grond kijken, om deze intieme confrontatie dus niet aan te hoeven gaan.
5. Het gedrag is onrustig en afstandelijk
Leugenaars kunnen tijdens het vertellen van de leugen vaak nauwelijks rustig zitten, spelen met hun telefoon, zijn onrustig aan het wiebelen met handen of voeten, dit omdat er binnen in henzelf vaak de onrust speelt over de leugen, ze willen niet ontdekt worden en nemen daardoor ook letterlijk fysieke afstand van je. Dit om zich op deze manier af te sluiten voor de ander, zodat er op geen enkele wijze iets van henzelf, dus de leugen wordt blootgelegd. Zelfs een kus of een knuffel wordt tijdens die momenten uit de weg gegaan.
Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met iemand die leugens vertelt, blijf je dan erg bewust van de non-verbale signalen en kijk kritisch naar het gedrag van de ander. Probeer je niet te veel te laten misleiden door de mooie woorden van de ander, maar luister vooral naar jezelf en wat je eigen intuïtie je vertelt!
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.