Hoe ga je om met een narcistisch familielid en diens narcistische partner?
Het omgaan met narcistische personen binnen je familie is al moeilijk genoeg, maar wat als deze ook nog eens een partner heeft die narcistisch is?
Je ziet het geregeld gebeuren, een narcistisch familielid mét een narcistische partner, je zou denken dat wordt een ramp, maar nee hoor, deze combi kan soms zelfs zeer goed werken. Echter, voor de overige familieleden kan dit een bijzonder complexe en emotioneel belastende situatie creëren, waarin familiebijeenkomsten, communicatie en relaties voortdurend worden verstoord.
Narcistische personen met relatie
Wanneer twee narcistische personen een relatie hebben, kan hun gedrag elkaar namelijk versterken. Ze kunnen elkaar ondersteunen in hun behoefte aan aandacht en bewondering en ze kunnen als team opereren om anderen te manipuleren of te controleren. Dit kan bijzonder moeilijk zijn voor andere familieleden, omdat je te maken hebt met een verenigd front van manipulatie en emotioneel misbruik.
Emotionele manipulatie
Narcistische personen kunnen een enorme impact hebben op je mentale en emotionele welzijn. Je kunt het gevoel hebben voortdurend op eieren te moeten lopen, bang om hen te confronteren, want om het minste of geringste worden ze boos en gaan ze uit het contact. Ze kunnen proberen je te manipuleren om de dingen gedaan te krijgen zoals zij dit willen, je onzeker of schuldig te laten voelen over jezelf of zelfs pogingen doen om andere familieleden of de omgeving tegen je op te zetten.
Enkele manieren waarop dit zich kan manifesteren, zijn:
1. Gaslighting; ze kunnen je laten twijfelen aan je eigen realiteit of geheugen, waardoor je onzeker wordt over je eigen oordelen en percepties.
2. Verdeel-en-heers-tactiek; ze kunnen proberen familieleden tegen elkaar op te zetten om zo controle te behouden en zich te verzekeren van loyaliteit. Ofwel onwaarheden verkondigen tegenover de omgeving, die hen op basis van deze narcistische informatie gaan ondersteunen in hun opstelling.
3. Emotionele uitputting; constant omgaan met hun manipulaties, eisen en drama kan je emotioneel uitgeput achterlaten, terwijl zij zelf notabene degene zijn die hard roepen dat ze zichzelf niet moeten verliezen.
4. Schuldgevoelens en schaamte; narcisten zijn meesters in het creëren van schuldgevoelens en schaamte, waardoor je je haast verplicht voelt om aan hun eisen te voldoen, zelfs ten koste van je eigen welzijn.
Bescherm jezelf
Hoewel de situatie uitdagend kan zijn, zijn er strategieën die je kunt toepassen om jezelf te beschermen tegen de negatieve invloed van dit koppel.
1. Stel grenzen; het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen met zowel het familielid als diens partner. Laat hen weten wat je wel en niet tolereert in jullie interacties en wees standvastig in het handhaven van deze grenzen.
2. Minimaliseer het contact; als de situatie te toxisch wordt, overweeg dan om het contact te beperken. Dit kan je helpen om je eigen mentale en emotionele welzijn te beschermen.
3. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie; wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie, omdat deze informatie vaak tegen je gebruikt kan worden om je zo te manipuleren of tegenover anderen zwart te maken.
4. Zoek steun; praat met een professioneel therapeut over wat je doormaakt, die narcisme echt begrijpt. Het krijgen van externe perspectieven en steun kan je helpen om sterker in je schoenen te staan.
5. Communiceer openlijk met andere familieleden; als je merkt dat ze proberen deze tegen je op te zetten, wees dan pro-actief in je communicatie met de andere familieleden.
6. Accepteer dat verandering moeilijk is; het is belangrijk om te beseffen dat narcisten zelden veranderen, vooral niet als ze een koppel zijn en hierdoor elkaar dus ondersteunen en versterken in hun gedrag. In plaats van proberen hen dingen in te laten zien, in gesprek te blijven gaan, ze te willen veranderen, richt je op het beschermen van jezelf en het behouden van je eigen welzijn.
Dit kunnen zeer pijnlijke omstandigheden zijn, maar ook hier kan ik je in begeleiden in mijn praktijk.
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training.
Iedere derde maandag om de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.