Mijn ervaring met de menstruatiecup

Lichaam door Redactie Ze.nl

Sinds ik een menstruatiecup gebruik wordt mij steeds vaker naar mijn ervaringen gevraagd. Tampons en maandverband zijn immers zo in onze cultuur gebakken dat we soms vergeten dat er ook alternatieven zijn. Tot een paar jaar geleden had ik zelf nog nooit van de menstruatiecup gehoord, maar nadat een vriendin enthousiast erover vertelde, wilde ik het ook zelf proberen.

Ervaringen menstruatiecup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een flexibel plastic cupje met aan de onderkant een steeltje. Er zijn verschillende merken die een menstruatiecup op de markt hebben gebracht en ze zijn er in verschillende maten. Vaak wordt er een iets grotere maat aangeraden aan vrouwen die bijvoorbeeld al een kindje hebben gehad. 

Hoe werkt een menstruatiecup?

En menstruatiecup breng je in de vagina. Je vouwt de cup een beetje zodat je ‘m in kunt brengen. Bij het inbrengen zal de cup zich dan vanzelf weer ontvouwen. Je hoeft de cup dan alleen verder te duwen, totdat hij in zijn geheel, met het steeltje, binnen zit. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten, zoals een tampon. De cup 'vangt' als het ware je menstruatiebloed op in de cup. Je kunt 'm maximaal 12 uur achtereenvolgens inhouden waarna je 'm kunt legen in de wc. 

Ervaring

De eerste keer is het wel even wennen en moet je ook even uitzoeken hoe je de cup er op de goede manier in krijgt. Maar toen de menstruatiecup eenmaal goed zat, voelde ik er bijna niets van. Daarbij kan de menstruatiecup maar liefst 12 uur blijven zitten, en dat zorgt er bij mij voor dat ik me eigenlijk helemaal niet ongesteld voel. Je bent er immers bijna niet mee bezig. Je brengt ‘m ’s morgens thuis in en maakt ‘m s avonds thuis schoon. Het legen en schoonmaken van de cup doe ik in de wc. Je leegt het cupje, wast ‘m vervolgens goed uit met heet water en hij is klaar voor een nieuwe dag. Aan het einde van de menstruatie kun je je menstruatiecup schoonmaken door ‘m vijf minuten uit te koken. Ik bewaar de cup in een speciaal bewaardoosje. 

Als de menstruatiecup vast blijft zitten

Een tip: lees van tevoren goed hoe een menstruatiecup werkt. Dat ging bij mij namelijk de eerste keer mis. Want in plaats van eerst even goed de gebruiksaanwijzing te lezen, dacht ik dat ik alle wijsheid al in pacht had en bracht het net als een tampon te ver naar binnen. Gevolg? Ik kreeg ‘m er met geen mogelijkheid meer uit. Nou ik kan je vertellen, als een menstruatiecup vastzit, schiet niet gelijk in de stress en hol ook niet meteen naar de Eerste Hulp. Blijf rustig en probeer ‘m er als het ware uit te persen. Krijg je geen grip? Gebruik een schone latex handschoen om beter grip te krijgen. Op deze manier kreeg ik 'm er uiteindelijk weer uit. Lukt het nog niet? Dan is het verstandig om contact met de dokter of de Eerste Hulp op te nemen. Mijn ervaring is dat het uitnemen van de menstruatiecup altijd een beetje ‘gepriegel’ is, maar je wordt er keer op keer steeds handiger in. Nog een tip: zorg dat je geplast hebt, hierdoor zijn je spieren down there een stuk meer ontspannen en kun je de menstruatiecup ook gemakkelijker te pakken krijgen. 

Mijn conclusie

Het is even priegelen en uitvogelen, maar toen ik eenmaal een beetje wist hoe de menstruatiecup werkte, vond ik het een vooruitgang. Niet meer het verwisselen om de paar uur en ook een minder droog gevoel down there na een een aantal dagen menstrueren, wat je soms wel bij een tampon kunt ervaren. Daarnaast is het ook nog eens voordelig: je betaalt een keer 20 a 30 euro, en dan ben je voor de komende jaren klaar. 

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn

Dit artikel werd geschreven door een Ze-redactielid.