Sporten tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat mag niet?

Zwanger door Redactie Ze.nl

Tijdens je zwangerschap heb je niet altijd zin om in actie te komen. Soms door moeheid en soms omdat het simpelweg niet goed is voor jou of de baby. Of je enorme buik zit gewoon in de weg. Toch is het wel goed om vanaf het begin van je zwangerschap in beweging te blijven. Maar waar doe je goed aan? Hieronder lees je de do’s en don’ts van sporten tijdens je zwangerschap. 

Lees ook: 1 tot 4 weken zwanger: officieel zwanger, maar eigenlijk ook nog niet

Voordelen van sporten tijdens je zwangerschap 

Allereerst: sporten kan prima tijdens de zwangerschap en is zelfs gezond. Je spieren blijven er soepel door en je houdt direct je conditie op peil. Daarnaast heeft het als voordeel dat je minder last hebt van zwangerschapskwalen (ochtendmisselijkheid, zwakte, verstopping) en minder last van pijnlijke benen en rug. En het beste nieuws: het kan zelfs voor een kortere en minder pijnlijke bevalling zorgen.

Ongeveer de helft van de vrouwen sport tijdens haar zwangerschap. Hoe hard en hoe vaak sporten gezond voor je is, hangt sterk af van wat je lichaam gewend is. Sportte je normaal gesproken al stevig en veel? Dan kun je dit prima in de eerste paar maanden van je zwangerschap ook doen.

Sporten en zwanger: let hierop 

Toch is het ook belangrijk om goed op te passen. Het is bijvoorbeeld geen idee om je grenzen te gaan verleggen. Wanneer je namelijk langer dan een paar minuten tot het naadje gaat, treedt er anaerobe verbranding op. Dit gebeurt ook wanneer je niet zwanger bent. Het is tijdens je zwangerschap alleen schadelijk voor de baby, want je bloed verzuurt. Sport dus met beleid, drink veel en neem geregeld pauzes.

Ben je niet gewend om te sporten? Zorg dan dat je langzaam opbouwt. Zwangere vrouwen zijn goed in duurinspanningen. Trainen met een maximale hartslag van zo’n 140/minuut gedurende 40 minuten blijkt veilig te zijn.

Beste sport tijdens zwangerschap 

De beste sporten die je kunt beoefenen tijdens de zwangerschap, zijn zwemmen en fietsen. Bij deze sporten hoef je je eigen lichaamsgewicht niet te dragen, daardoor kun je ze tot het eind van de zwangerschap blijven beoefenen. 

Het is ook prima om te hardlopen en fitnessen, maar deze sporten verdienen wel iets meer aandacht. Tijdens de zwangerschap worden je gewrichten soepeler, waardoor je gevoeliger bent voor blessures. Verder zitten er banden in je buik die de baarmoeder op z’n plek houden. Door springen en hardlopen kunnen deze banden belast worden, waardoor het pijn gaat doen. Dit wordt ook wel bandenpijn genoemd. Het is niet schadelijk voor de baby, maar de pijn is niet echt fijn voor jezelf. Wel is het prima om de schuine buikspieren te trainen. Deze ondersteunen je buik en dat kan je goed gebruiken op dit moment. De rechte buikspieren kun je vanaf 3 maanden beter overslaan, omdat ze daardoor juist oprekken in plaats van verstevigen.

sporten tijdens zwangerschap

Geen contactsport als je zwanger bent

Het wordt afgeraden om contactsporten te doen zoals boksen, voetbal, hockey en basketbal. Hoewel je baby goed verpakt in je buik zit, is het niet de bedoeling een harde klap in je buik te krijgen of erop te vallen. Ook bij sporten waarbij je een hoog risico hebt op vallen, zoals paardrijden en skiën, wordt vanzelfsprekend aangeraden om voorzichtig te zijn. Het is niet verstandig om hoger dan 2.000 meter te skiën, omdat dit effecten kan hebben op de zuurstoftoevoer naar het kindje. Er is een sport die je absoluut niet moet doen en dat is diepzeeduiken. Zelfs als je ondiep duikt. Er ontstaan namelijk luchtbelletjes in je bloed die de bloedtoevoer naar de baby kunnen afsluiten. En dat wil je niet! 

Stoppen! 

Wanneer je last krijgt van (buik)pijn, krampen/harde buik, bloedverlies, vruchtwaterverlies, hartkloppingen, word je duizelig, moet je overgeven of ben je niet lekker? Dit is een teken dat je te ver bent gegaan en stop direct met sporten. Neem dit serieus en luister naar je lichaam. 

sporten en zwanger

Lees ook: Kun je invloed hebben of je een meisje of jongetje krijgt?