Zijn producten waar eieren in verwerkt zijn gevaarlijk?
Deze week kwam er een groot eierschandaal aan het licht toen bekend werd dat er op grote schaal het verdelgingsmiddel fipronil in kippen (en dus ook eieren) werd aangetroffen. Paniek in de tent! Want de besmette eieren werden al op grote schaal door het hele land verkocht. En omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog niet goed in kaart heeft welke eieren allemaal besmet zijn, wordt er geadviseerd deze week maar helemaal geen eitje meer te bakken of te koken. Maar hoe zit het dan met de producten waar al ei in verwerkt is? Zoals mayonaise, ijs, kant-en-klaar maaltijden, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en zelfs chocolade?
Besmette eieren in producten
Het kan inderdaad zo zijn dat er besmette eieren zijn gebruikt voor de productie van ander voedsel, zoals mayonaise, brood of kant-en-klare maaltijden. Nu is het gelukkig niet meteen reden tot paniek: volgens toxicoloog Martin van den Berg zijn de hoeveelheden gif in deze producten zo laag dat ze verwaarloosbaar zijn. Sterker nog, zelfs als je als volwassene een giftig ei met de bekendste code X-NL-40155XX hebt gegeten, hoeft er nog niet direct iets aan de hand te zijn.
Overige 'giftige' codes
Heb je eieren in je koelkast en wil je checken of deze onder de beruchte giftige lading vallen, dan kun je de rode code checken op het ei. De NVWA heeft een lijst opgesteld met alle codes.
Vragen over eieren
Als je het toch niet vertrouwd, kun je natuurlijk altijd met je huisarts bellen, of je kunt contact opnemen met de NVWA via het telefoonnummer 0900-0388.