Zoenen onder de maretak: waar komt dat eigenlijk vandaan?
Films, series en boeken staan boordevol het aloude 'kissing under the mistletoe', oftewel kussen onder de maretak. Maar hoe komt het eigenlijk dat zelfs anno 2018 alles geoorloofd lijkt onder die mysterieuze tak? Nou, dat gaat verder terug dan je denkt, want de maretak speelt al eeuwenlang een grote rol in mythologie en boerse wijsheden...
Magische eigenschappen
Het bijzondere aan de maretak, is dat 'ie zelfs in het guurste winterweer groen blijft. Daarom dachten de Kelten en Germanen in de vijfde en zesde eeuw dat de boom en haar takken magische eigenschappen hadden. Tja, zo ging dat in die tijd.
De maretak werd dan ook gezien als een heilige plant en vaak gebruikt tijdens vruchtbaarheidsrituelen vanwege haar magische werking. Ook komt de tak voor in de bekende stripboeken van Asterix en Obelix, waarbij de tovenaar het in zijn welbekende overwinnelijkheidsdrankje stopt en de Galliërs sterk als beren worden.
Symbool voor de liefde
Maar het meeste in de buurt van het kusritueel van nu, komt deze Noorse legende. Scaninavische volken associeerden de maretak namelijk met, jawel, de liefde. In het eeuwenoude verhaal werd Baldr met een pijl vermoord waarvan de punt gemaakt was van een maretak. Zijn moeder was zo gebroken van verdriet dat haar tranen in besjes veranderden en aan de tak groeiden. Die besjes stonden dus symbool voor haar liefde voor Baldr. Mooi hè?
Maretak in huis
De Noorse legende kan dus verklaren waarom we de tak vandaag de dag nog steeds associëren met de liefde tussen twee mensen. En hoe leuk is het om deze kerst jouw eigen maretak op te hangen in huis? Zo brengt de kerst een extra vleugje liefde en romantiek met zich mee en zit je er pas echt warmpjes bij. Ben je benieuwd naar wat planten nog meer voor je huis kunnen betekenen tijdens de feestdagen? Meer inspiratie over planten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.
Lees ook: 10 x de leukste kerstcadeaus voor iemand die alles al heeft
Beeld: Unsplash, Mooiwatplantendoen