10 feitjes over zwangerschap die je nog niet wist

Zwanger door Redactie Ze.nl

Een zwangerschap kan iets ontzettend magisch zijn, maar laten we eerlijk zijn, het is ook best wel een beetje eng. Je lichaam weet zich in negen maanden zó te transformeren, dat zowel Barbapapa als de Transformers nog iets van je kunnen leren. Zeker wanneer je voor het eerst zwanger bent, zul je geregeld voor verrassingen komen te staan. Wij zochten tien feitjes voor je over zwanger zijn, die je misschien nog helemaal niet wist.

1. Een kindje bouwt in jouw buik een ijzervoorraad op 

Vanaf dat een kindje een halfjaar is, stappen veel ouders over op opvolgmelk. Dit is voeding die speciaal is afgestemd op baby's van 6 tot 12 maanden. De ijzervoorraad van een zuigling raakt na ongeveer een halfjaar op. De gewone moedermelk bevat niet genoeg ijzer om het voorraadje aan te vullen. Daarom wordt opvolgmelk met ijzer geadviseerd als een kindje 6 maanden oud is. De opvolgmelk Biostime is geschikt om te worden gebruikt als voeding voor zuigelingen, vanaf de geboorte tot 6 maanden wanneer zij geen borstvoeding krijgen. Biologisch, zonder palmolie en gemaakt met volle melk.

via GIPHY

2. Je voeten gaan óók groeien

Uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat een zwangerschap je schoenmaat kan veranderen. Maar liefst 30% tot 60% gaf aan dat hun schoenmaat veranderde tijdens hun zwangerschap. Oorzaak? Door het gewicht wat je aankomt kunnen je voeten onder meer druk komen te staan.

3. Je baby zal plassen... in jou

Oh ja zeker, ook je baby moet zijn of haar behoefte doen, en dat gebeurt dus gewoon in jouw buik. Waar de urine blijft? Het wordt onderdeel van het vruchtwater en zal dus gewoon weer opgenomen worden door het ongeboren kindje. Smakelijk!

via GIPHY

4. Je kunt melk verliezen wanneer een baby huilt

Wonderlijk, maar waar: zodra een baby begint te huilen kunnen zwangere vrouwen en kersverse moeders melk lekken uit hun borsten. En dat hoeft dus niet eens je eigen baby te zijn! Lactatie stopt wanneer jij volledig bent over gestapt op zuigelingenmelk of opvolgmelk. Dat kan niet in één keer, want je lichaam moet de melkproductie afbouwen. Stapje voor stapje ga je minder voeden (en dus ook niet afkolven) en laat je je kindje wennen aan andere melk.

via GIPHY

5. Je kunt gemakkelijker een bot breken

Au, say what?! Door een van de hormonen in je lichaam worden gewrichten in je lichaam zachter. Hierdoor kunnen de heupen en bekken zich voorbereiden op de bevalling, maar wordt het ook makkelijker om iets te breken.

via GIPHY

6. Baby's kunnen huilen in de baarmoeder

Ja hoor, zelfs als ze nog niet geboren zijn kunnen baby's al huilen.

7. Tijdens de zwangerschap wordt nog meer oestrogeen geproduceerd

Ja hoor, kom maar dooooorrrr met al die hormonen. Al tijdens de zesde week van de zwangerschap kan een vrouw tot wel drie keer zoveel oestrogeen produceren dan wanneer ze op haar piek van haar ongesteldheid is. Halleluja... Moodswings, anyone?

8. Je reukvermogen wordt stukken beter

Veel vrouwen hebben het aangegeven: zij gaan beter ruiken tijdens de zwangerschap. In een zoektocht naar een verklaring geven experts verschillende theorieën: tijdens je zwangerschap stijgt de bloedstroom met 50 procent, waardoor alles wat van je bloed naar je brein in grotere hoeveelheden en beter aankomt in je hersenen. Hierdoor kunnen geuren ook heftiger zijn. Een andere verklaring zou zijn dat je lichaam extra alert is met wat het inademt voor de bescherming van je baby.

9. Je krijgt er veel meer bloed bij

Om je groeiende omvang een beetje op te vangen, heeft je lichaam meer bloed nodig. En wel 50% meer! Dit zorgt ervoor dat het hart meer bloed pompt, omdat de baarmoeder een vijfde van de bloedtoevoer krijgt die een vrouw had voordat ze zwanger was.

via GIPHY

10. Je brein verandert

Ja echt, wanneer je zwanger bent verandert je brein. En er is ook aangetoond dat er tekorten in het geheugen zijn tijdens een zwangerschap, wat weer komt doordat zwangere vrouwen om moeten kunnen gaan met verhoogde hormoonniveaus, gebrek aan slaap en stress.