Waarom je niet afvalt

Lichaam door Mariëlle

Als een boemerang weet het altijd weer de weg terug te vinden in ons dagelijks bestaan. Van het grootste deel van de vrouwen (en mannen!) beheerst het het leven. Tot het moment dat we een pilletje hebben uitgevonden die ons in één klap het droomlichaam geeft, blijven we in de ban van afvallen. En dat wil niet bij iedereen al te best lukken. Waarom dat is? Oh lord, daar zijn zoveel mogelijke redenen voor.


Reden 1

Je bent niet consequent genoeg. Als je bij elke bonbon of traktatie die er onder je neus wordt gedrukt schuldbewust lachend zegt: "Ach, je bent maar één keer per jaar jarig" (weet je hoeveel mensen er één keer per jaar jarig zijn? Ie-der-een!) of: "Eéntje moet kunnen toch?", dan ben je echt verkeerd bezig. En eigenlijk weet je dat zelf ook wel. Want als die ene bonbon al kan, waarom zou vanavond dat broodje shoarma dan niet kunnen? Of die kroket uit de muur, omdat je het zo hebt verdiend na zo'n lange dag werken? Nee, je moet echt alles vermijden dat ongepland op je pad komt. Plan liever elke week één ontzettend cheat moment, waarop je jezelf even mag laten gaan. En verder niet. Echt niet.

Daarbij helpt sporadisch touwtje springen je ook heus niet verder. Kom op, elke dag. In de houding, hup hup hup.


Reden 2

In plaats van dat je vet verbrandt vergroot je je spiermassa alleen maar. De workout om vet te verbranden ziet er anders uit dan de workout om een spiermassa op te bouwen. Daarnaast wegen spieren meer dat vet. Dus het kan best zo zijn dat je lichaam behoorlijk mooie vormen heeft aangenomen, maar dat je weegschaal dat lijkt tegen te spreken. In dat geval: maak je niet druk, je bent lekker bezig.


Reden 3

Je overschat jezelf. Je denkt dat je heel streng bent voor jezelf, maar ondertussen eet je sushi, omdat je denkt dat dat gezond is, maar eigenlijk word je er hartstikke dik van. En een halve reep chocolade als ontbijt is ook niet gezond. Ook al zijn er verschillende bronnen die vermelden dat je alles wat je voor 12:00 uur eet dezelfde dag nog verbrandt, goed voor je is het niet. Houd per dag eens bij wat je eet, en dan heel eerlijk. Schrijf elke keer als je iets in je mond steekt op wat je eet, hoeveel en hoeveel erin zit aan voedingswaarden. En reken eens uit hoeveel calorieën het zijn. Of beter nog: installeer een calorieënteller op je telefoon. Je zult verstelt staan hoeveel je op een dag versnapert.


Reden 4

Je varieert niet genoeg in je workout. Soms is je lichaam slimmer dan jijzelf. Als je telkens dezelfde oefeningen doet, dan went je lichaam daaraan. Je spieren onthouden de beweging en hoeven er niet zo heel veel inspanning meer voor te leveren. Daarom moet je oefeningen en soorten oefeningen afwisselen. Wees je spieren altijd een stapje voor.


Reden 5

Je wil afvallen door middel van het drinken van sapjes. Inderdaad, in het begin zullen de kilo's eraf vliegen, maar zodra je weer vast voedsel eet komen de kilo's er net zo snel weer aan en soms zelfs sneller. Ook schijnt het beter voor je lichaam te zijn om te kauwen, dan om het kauwwerk voor je te laten doen door een blender, staafmixer of sapjesmaker. Vroeger, tijdens de biologielessen, leerden we dat de spijsvertering al begint bij het kauwen. Dus als je alleen maar sapjes drinkt sla je al een stukje spijsvertering over.


Reden 6

Het overslaan van je ontbijt. Dat is echt not done. Je moet altijd ontbijten, want het ontbijt is de brandstof die je de motor van je lichaam opstart. Als je je ontbijt overslaat, kan je lichaam niet goed opstarten. Hiermee vertraag je je stofwisseling, waarmee je onnodig extra kilo's vasthoudt.


Reden 7

Je workouts bestaat alleen uit cardio. Voor je vetverbranding heb je ook sterkere spieren nodig. Zoek daarom de juiste balans tussen cardio en krachttraining.


Reden 8

Als je dan de juiste balans tussen krachttraining en cardio hebt gevonden is het wel belangrijk dat de gewichten die je gebruikt zwaar genoeg zijn. Als je gewichten niet zwaar genoeg zijn, kost het je lichaam te weinig inspanning om genoeg verbranding tot stand te brengen.


Reden 9

Eet je wel genoeg eiwitten voordat je gaat sporten? Volgens verschillende onderzoeken helpt het eten van eiwitten vóór het sporten bij het verbranden van calorieën, omdat je je prestaties ermee kunt verbeteren. Dus begin je workout met een gekookt eitje (al dan niet met eigeel), een portie bonen of een ander klein hapje waar veel eiwitten inzitten.


Reden 10

Je drinkt nog steeds light frisdranken, of je drinkt überhaupt nog frisdranken. Foei. Echt, laat die frisdranken staan. 200 jaar geleden waren er ook geen frisdranken en toen overleefde de mensheid het ook. En denk je echt beter af te zijn door het drinken van light frisdrank, dan helpen we je nú uit de droom: uiteindelijk komt er door het drinken van light frisdrank net zoveel suiker/zoetstof en chemische troep in je lichaam als bij het drinken van regular frisdranken, alleen staat dat niet zo letterlijk op het etiket, maar zit dat verstopt in termen waar wij niks van snappen.


Reden 11

Je skipt de koolhydraten. En ja dat is slecht. Ooit heeft iemand bedacht dat koolhydraten slecht voor je zijn, maar die dingen heb je ook nodig. Niet te veel, maar van niks is teveel goed (zelfs niet van vis, spinazie, wortelen, soja; van niets moet je teveel hebben). En kies voor goede koolhydraten, zoals de koolhydraten in speltbrood, bruine rijst of quinoa (zogenaamde langzame koolhydraten). De koolhydraten heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Als je geen koolhydraten binnenkrijgt heb je nooit genoeg energie om een goede workout neer te zetten.


Bron, bron