Wanneer wist je dat je circusartiest wilde worden?
"Ik had vroeger geen flauw idee wat ik wilde worden. Ik kom oorspronkelijk uit Oekraïne en begon met sporten toen ik vijf jaar oud was. In onze cultuur is het normaal dat kinderen zo vroeg met sport beginnen. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik een atlete ben en toen ik de kans kreeg om voor Cirque du Soleil te werken, heb ik dat ook meteen gedaan. Inmiddels doe ik dit werk al tien jaar."
Hoe ben je bij Cirque du Soleil terechtgekomen?
"Ik kwam bij Cirque terecht toen ik twintig was. Ze hielden audities voor een nieuwe onderwatershow en ze zochten acht meiden die aan acrobatiek deden. Samen met een partner ging ik naar de audities en ik werd uitgekozen."
Wat voor soort opleiding/training heb je gevolgd toen je begon bij CdS?
"Toen ik begon bij Cirque deed ik eigenlijk wat ik daarvoor ook altijd deed: veel sportacrobatiek en ritmische gymnastiek. Maar ik heb ook luchtacrobatiek, Chinees paalklimmen en aerial dansen geleerd. Aerial dansen is als een artiest danst in de lucht, waardoor het lijkt alsof ze vliegt. Deze act kan worden uitgevoerd met een bungee-trampoline of op een trapeze. Ik deed dus eerst voornamelijk oefeningen op de vloer en ik ben toen langzaam steeds meer acts in de lucht gaan doen, zoals strap: dat zijn acts met doeken. Daarnaast heb ik ook leren duiken voor de onderwatershow. Ik leerde iemand vast te houden terwijl ik onderwater liep. Ik leer dus nog steeds heel veel bij."
Wat is je specialiteit? Doe je nog andere dingen naast de ringen?
"Zoals ik al zei, ik heb heel veel soorten acrobatiek geleerd. Het is dus niet zo dat ik maar één specialiteit heb. Ik doe een heleboel dingen. Maar op dit moment houd ik me vooral bezig met luchtacrobatiek. En dat zijn straps, de ringen of aerial dansen: eigenlijk alle acts die in de lucht worden uitgevoerd."
Hoe ziet een dag uit jouw schema eruit?
"Ons werk is iets wat we 's avonds doen, dus alles wordt daarop aangepast. Overdag heeft iedereen zo zijn eigen ritme. Voor mij is het anders, want ik heb een kind. Als mijn dochter er is, ben ik 's ochtends ook al actief. Meestal moet je om twee uur verschijnen. Dan ga je de make-up in en vervolgens naar de kostuumafdeling. Je eet wat; je rust wat. En dan doe je een (middag)show en 's avonds herhaalt het zich weer, wanneer je je opmaakt voor een nieuwe show. Soms zijn er georganiseerde trainingen. Dan word je ingeroosterd en dan moet je komen trainen. En andere keren moet je zelf op eigen houtje trainen. Bij deze baan is het je eigen verantwoordelijkheid om in vorm te blijven. Nu mijn dochter er niet is, train ik het liefst na de show. Dan hoef ik mijn energie niet meer te sparen en maakt het toch niet uit dat ik moe ben."
Wat vind je het leukste aan dit werk?
"Het is uniek. Ik doe dit al best lang en ik vind het nog steeds geweldig om dat podium op te gaan en mensen blij te maken, te laten dromen. Gewoon een avond vol plezier te gunnen. Om ze deelgenoot te maken van een andere wereld. Op het podium kan je ieder personage aannemen dat je wilt. Je kunt je jonger voordoen of juist ouder, je kunt een dier zijn. Het is een voorrecht. Wij, als artiesten, kunnen zijn wie we willen. En natuurlijk is het fantastisch om te reizen zonder ervoor te betalen. Het is een combinatie van veel dingen die dit werk zo leuk maken. Het is een lifestyle. Je leert zo veel verschillende mensen van verschillende nationaliteiten kennen."
Wat vind je niet leuk aan het werk?
"Het is niet fijn om dit werk te doen als je ziek bent. Stel je voor dat je verkouden en grieperig bent: je neus loopt en je voelt je belabberd. Dan denk je soms wel van: hoe ga ik al die stunts doen? Vlak voordat je opgaat zeg je tegen jezelf: 'Ik moet het doen, het gaat goedkomen.' Terwijl je het liefst thuis in bed wil liggen met een kop thee. Bij een gewone baan kun je meestal wel een dagje vrij nemen. Hier is dat niet zo gemakkelijk. Het is niet zo dat het niet kan, maar als jij afzegt, moet iemand anders jou vervangen en zadel je diegene dus op met jouw taken. En dat is echt lastig, want we hebben allemaal onze eigen acts."
Wat moet je opgeven om circusartieste te zijn?
"Je kunt met dit werk niet gehecht raken aan materiële bezittingen. Omdat je zo veel rondreist, kun je niet gebruikmaken van een eigen huis of een auto. Dat is wel iets wat je op moet geven. Maar je komt daarentegen wel op allerlei interessante plekken op de wereld en je leert allerlei nieuwe mensen kennen. Het is een soort spel. Je weet nooit wat je van tevoren kunt verwachten als je weer in een nieuwe stad aankomt. En dat is heel bijzonder."
Alia is nu te zien in de nieuwe Cirque du Soleil-show TOTEM.