Sticky toffee cake

Eten door Redactie Ze.nl

Ben jij een echte zoetekauw? Dan moet je zeker een keer een sticky toffee cake maken. De eerste keer dat ik dit gerecht at, was ik in de zevende hemel. Let wel op: het is erg machtig, dus geniet met mate!

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
Voor de cake:

  • 200 gram dadels zonder pit
  • 250 gram water
  • 1 eetlepel vanille-essence
  • 1 eetlepel zuiveringszout
  • 50 gram boter
  • 1,5 ei
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel


Voor de saus:

  • 250 gram basterdsuiker
  • 150 ml room
  • 115 gram boter
  • 1 theelepel vanille-essence


Hoe maak je het?
Maal de dadels fijn in een keukenmachine, voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Als het aan de kook is geweest, roer je er één eetlepel vanille-essence en één eetlepel zuiveringszout doorheen.

Klop nu 50 gram boter, 1,5 ei en 200 gram suiker op en voeg het langzaam toe aan het bakmeel. Doe ook het dadelmengsel erbij en giet het in een cakevorm. Bak 'm 45 minuten op 175 graden.

Laat voor de saus de basterdsuiker en room met de boter koken en voeg de vanille-essence toe. Laat dit heel even koken.

Als de cake uit de oven komt, prik je er gaatjes in. Drapeer wat van de saus over de cake en plaats de cake nog eens 5 min in de oven.

Laat de cake afkoelen en snijd er mooie puntjes van en serveer dit met een beetje overgebleven saus. Serveer lekker met bolletje roomijs!

Bron: Smulweb.nl