Teriyaki-zalm met ingemaakte groenten

Eten door Redactie Ze.nl

Benieuwd naar de Japanse keuken? Dan moet je dit recept echt een keer uitproberen. Naast dat het licht en gezond is, is het ook nog eens waanzinnig lekker. Schotel je gasten eens iets anders voor dan die bekende hap!

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)

  • 4 zalmfilets zonder vel
  • 60 ml sojasaus
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 3 el sherry
  • 1 el zwarte (bij toko of betere supermarkt) of witte sesamzaadjes
  • 1/2 komkommer: gehalveerd in de lengte, zaadjes verwijderd en in heel dunne plakjes
  • 100 ml rijstazijn (bij toko of betere supermarkt)
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 kleine wortel, in luciferreepjes
  • 1/2 daikonradijs (bij toko of betere supermarkt) of rettich, in luciferreepjes
  • 2 el Japanse ingemaakte gember (bij toko of betere supermarkt), fijngesneden
  • 350 g gestoomde of gekookte rijst


Hoe maak je het?
Roer de sojasaus, suiker en sherry in een kleine kom door elkaar om de suiker te laten oplossen. Leg de vis in een ondiepe schaal, schenk het sojamengsel erover en laat 30 minuten marineren in de koelkast.

Doe intussen voor de ingemaakte groenten de komkommer in een zeef boven een kom. Bestrooi met 2 tl zout en laat 10 minuten staan. Spoel goed af en dep droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat de azijn en suiker in een steelpan op laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Laat licht afkoelen en schep de komkommer, wortel, daikon en gember erdoor. Laat afkoelen terwijl je de zalm bakt.

Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de zalm op de bakplaat, schenk de marinade erover en bak 8-10 minuten tot de zalm net gaar is.

Serveer de zalm met rijst en de ingemaakte groenten en bestrooi met sesamzaadjes.

Bron: Smulweb.nl