Als je denkt aan de Zuid-Afrikaanse keuken, denk je al snel aan bobotie. Deze kruidige, zoete gehaktschotel is één van de bekendste gerechten van het land. Het recept is (waarschijnlijk) door VOC-man Jan Van Riebeeck rond 1700 het land ingevoerd. Inmiddels is bobotie een bekend gerecht in de rest van de wereld en kent 'ie vele variaties.
Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
- 1 kg gehakt (rund, lam of mix)
- 1 grote ui of 2 kleine
- olie
- 1 eetlepel zout
- peper
- 1 flinke eetlepel kerriepoeder
- 2 flinke eetlepel abrikozenjam
- 75 gram rozijnen
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- 2 eetlepel suiker
- 3 eetlepel paneermeel
- 2 dl melk
- 2 eieren
- 3 laurierblaadjes
Hoe maak je het klaar?
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui en fruit 'm in wat olie. Voeg het gehakt toe en bak het net gaar.
Voeg nu de overige ingrediënten toe, behalve de melk en eieren.
Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en bak het een half uur in de oven.
Meng vervolgens de melk en eieren, giet het mengsel over het gehakt en laat he geheel nog een half uur bakken.
Serveer het gerecht met rijst en eventueel wat mangochutney.