In de winter maken salades en BBQ's plaats voor stamppotten en ovenschotels. Erg lekker, maar op een gegeven moment gaat 't vervelen - net als die kou buiten trouwens... Als je er even doorheen zit, maak dan een heerlijke maaltijdsalade en krijg voor even dat zomerse gevoel. Deze caesar salade is van Jamie Oliver en zeer de moeite waard.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 4 kippenpoten
- 1 ciabatta (ongeveer 250 gram), in 'dobbelstenen' gescheurd
- 3 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes, grof gehakt
- olijfolie
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- 12 dunne plakjes pancetta of bacon
- een halve teen knoflook, gepeld
- 4 ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 volle eetlepel crème fraîche
- sap van 1 citroen
- extra vergine olijfolie
- 2 of 3 kropjes Romeinse of bindsla, ontdaan van de buitenste blaadjes, gewassen en droog
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kippenpoten en de gescheurde stukjes brood in een braadslee. Strooi er de gehakte rozemarijn over, besprenkel met olijfolie en voeg naar smaak zout en peper toe. Hussel alles met je handen om, zodat alles lekker 'vettig' wordt en zorg ervoor dat de kippenpoten bovenop komen te liggen: zo absorberen de stukjes brood het heerlijk braadvocht. Zet de braadslee ongeveer 45 minuten in de oven. Haal de braadslee eruit en leg de pancetta/bacon over de kip en croutons en bak het nog 15/20 minuten door om de spek krokant te maken.
Haal de braadslee nu afkoelen. Stamp knoflook en ansjovisfilets in een vijzel tot pulp. Schraap de pulp in een kom en klop er Parmezaanse kaas, crème fraîche, citroensap en drie keer zo veel extra vergine olijfolie als citroensap door. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Trek het kippenvlees van de botten en trek het vervolgens in grove stukken, net als de croutons en de plakjes spek. Vermeng de salade met de kip, croutons, bacon en romige kaasdressing. Strooi er nog wat geschaafde Parmezaanse kaas op.
Smullen maar!
Bron: Smulweb.nl