Kersttoetje: Chocolademousse met Licor 43, botercrème en sinaasappelschaafsel

Eten door Jeanine

Mmm, heerlijk! Begint jouw toetjesmaag ook al te rammelen bij de gedachte? Deze chocolademousse met Licor 43 is het perfecte dessert na de kerstmaaltijd. Zoet met een beetje spice van de likeur, heerlijk!

Kersttoetje Licor 43

Lees ook: Dus toch! We hebben écht altijd plek voor een toetje

Heerlijke chocolademousse

We raden je sterk aan om deze toetjes pas op de dag zelf te maken, want anders zijn ze gegarandeerd op voordat je ze kunt serveren. Slagroom, chocola, botercrème: deze mousse has got it all.

 

Ingrediënten (4 pers.)

Voor de mousse

  • 1 sinaasappel
  • 50 ml Licor 43
  • 125 ml slagroom
  • 200 g melk chocolade
  • 250 ml volle kwark
  • Takje munt

Voor de botercrème

  • 0,5 tl vanilla-extract
  • 40 g pure chocolade
  • 65 g ongezouten roomboter
  • 33 g poedersuiker
  • 18 g cacaopoeder
  • 25 ml slagroom

Benodigdheden

  • 4 serveerglaasjes
  • Mixer of garde
  • Mengkom
  • Schaal
  • Kaasschaaf
  • Spuitzak of hersluitbare plastic zak

Zo maak je de chocolademousse met botercrème

De mousse

  1. Zet een pan met water op het vuur en zet een hittebestendige schaal of pan hier bovenop. Leg de chocolade in de schaal en wacht tot het smelt (au bain-marie). Laat de chocola daarna afkoelen, maar pas op dat ‘ie niet hard wordt.
  2. Doe de gekoelde slagroom in een kom en voeg hier ongeveer een halve theelepel suiker aan toe. Gebruik een garde of een mixer en maak hele snelle rondjes met je pols. Is de slagroom stijf en blijven er punten in rechtop staan? Dan ben je klaar. Blijf niet nog langer kloppen, want dan loop je het risico dat je opnieuw kunt beginnen.
  3. Doe de Licor 43, de kwark en de gesmolten chocolade bij de slagroom en meng het goed.
  4. Schep de mousse in de glaasjes en zet ze daarna in de koelkast. Laat dit op z’n minst twee uur afkoelen.

De botercrème

  1. Smelt de pure chocolade au bain-marie en laat het afkoelen.
  2. Doe de roomboter in een schaal en voeg tijdens het mixen het cacaopoeder en de poedersuiker toe. Mix in totaal zo’n tien minuten tot je een zachte chocoladeboter hebt.
  3. Doe het vanille-extract, de slagroom en de gesmolten chocola in de schaal met de boter. Mix alles tot een gladde crème.

Alles samenvoegen

  1. Haal de glaasjes uit de koelkast.
  2. Een speciale spuitzak is het handigst, maar je kunt ook een hersluitbare plastic zak gebruiken. Schep de crème hierin, knip een klein stukje van een van de hoeken af en spuit een toefje botercrème op de mousse.
  3. Schaaf de schil van de sinaasappel en verdeel het schaafsel over de crème.
  4. Was de munt, snijd acht blaadjes af en steek in ieder glaasje twee blaadjes munt.
  5. Eet smakelijk!
Beeld: iStock

Lees ook: Dit recept voor carrot cake pannenkoeken wil je dit weekend proberen