Wat is haptonomische zwangerschapsbegeleiding eigenlijk?
"Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een individuele begeleiding waarbij de aanstaande ouders al voor de geboorte contact leren maken met hun kindje."
Wat is zo bijzonder aan deze begeleiding?
"De vader is onmisbaar bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Hij wordt erg betrokken bij de zwangerschap en leert hoe hij contact kan maken met zijn ongeboren kindje. Veel vaders reageren ontzettend enthousiast op haptonomie, omdat ze leren hoe ze hun vrouw kunnen helpen en ondersteunen. De vader heeft geen passieve maar een actieve rol tijdens de zwangerschap."
Contact maken met je ongeboren kindje? Hoe gaat dat?
"De vader legt zijn handen op de zwangere buik van zijn vrouw. Met zijn handen zoekt hij de vorm van de baby. Dit doet hij heel zacht en met veel aandacht. De haptonoom leert de vader om rustig te wachten en het kindje uit te nodigen met zijn handen. Het ongeboren kindje reageert hierop en zoekt de handen van zijn vader op. De moeder legt haar handen er ook bij en samen spelen de aankomende ouders met hun baby. Voor het kindje in de buik zijn de warme handen van zijn ouders veilig en vertrouwd. In feite is het ongeboren kindje al een klein tastend wezentje dat reageert op prikkels, dus ook op aanraking."
Wanneer kun je ermee beginnen?
"Zodra de moeder leven in haar buik voelt (rond de 20 weken) kan zij beginnen met de begeleidingen. Voor de geboorte zijn er 5 lessen, waarin de ouders leren hoe ze kunnen ontspannen en contact kunnen maken met het kindje. De moeder leert hoe ze om kan gaan met pijn en ze leert verschillende houdingen voor tijdens de bevalling waarbij de man haar kan ondersteunen. Als het kindje geboren en rond de zes weken is, volgt er nog een terugkomsessie. De ouders worden begeleid in hoe ze het kindje het beste kunnen oppakken en dragen. Ook is er aandacht voor het geboorteverhaal. Eventueel kunnen de ouders ook nog deelnemen aan een individuele cursus babymassage."
Wat heb je nu echt aan haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
"Wat zo fijn is aan haptonomie is dat je de zwangerschap echt samen ervaart, als een team, je hoeft het niet alleen te doen. Ook krijgen de vrouwen meer zelfvertrouwen door de begeleidingen, ze kunnen zonder al te veel angst de geboorte tegemoet zien. Ook ervaren sommige vrouwen de bevalling als minder pijnlijk. Dit komt omdat ze hebben geleerd hoe ze met de pijn om kunnen gaan en omdat de moeder al zoveel contact heeft gemaakt met haar kindje in de buik, wordt de pijn heel anders ervaren."
Voor wat voor mensen in haptonomie geschikt?
"Haptonomie is vooral interessant voor mensen die zich open kunnen stellen voor hun gevoelens of die dit graag willen leren. Ik heb ook vaak mensen in begeleiding die helemaal 'stijf' en gesloten binnenkomen en die na een aantal begeleidingen veranderen is ontspannen mensen. Daarnaast is haptonomie ook erg geschikt voor vrouwen die een problematische zwangerschap hebben, dan kun je denken aan spanningen, uit balans zijn en angst voor de bevalling."
Waarom heb je voor dit beroep gekozen?
"Alledrie mijn kinderen heb ik op een haptonomische manier ter wereld gebracht en hier was ik zo enthousiast over, dat ik na jaren les te hebben gegeven in creatieve vakken, het roer heb omgegooid. Ik ben een 3-jarige opleiding voor Haptonomie in Doorn gaan doen. Een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik ben dol op mijn baan! Het blijft heel boeiend om aanstaande ouders te begeleiden en ze de ruimte te geven om het op hun eigen manier te laten doen. Ik vind het ook ontzettend leuk om de ouders samen een echt team te zien vormen. En de vader bloeit helemaal op!"
Vooroordeel: Haptonomie is zweverig!
"Absoluut niet waar! Het is gewoon een fijne begeleiding waarin je leert hoe je contact kunt maken met je kindje, hoe je met pijn om kan gaan en waarin je samen met je partner een echt team vormt." "Niets zweverigs, juist heel erg down to earth," aldus een positieve vader. Klik hier om nog meer ervaringen te lezen.
Nieuwsgierig geworden?
In samenwerking met Ze.nl geeft Carla Wieske nu 10 euro korting op een eerste begeleiding. Kijk voor meer informatie op www.praktijkcarlawieske.nl!