Vegetarische Kerst

Eten door Lisa
De kerstdagen naderen, zo ook het kerstdiner. Traditioneel gezien betekent dit vaak: vlees! Maar voor wie eens iets anders wil, voor vegetarische gasten en natuurlijk de vegetarische gastvrouwen: een heerlijk alternatief menu!

Konijn en kalkoen

Het kerstdiner: sommige vrouwen maken zich er al weken van tevoren druk om. Anderen gaan uit eten of kiezen voor gezellig - stressverminderend - gourmetten. Toch blijft het bij heel veel mensen traditie om een feestelijke en uitgebreide maaltijd te serveren tijdens de kerstdagen. Knus aan een sfeervol uitgedoste eettafel met vrienden en familie. De vraag blijft dan nog: wat staat er op het menu? Men is dan al snel geneigd om aan ?wild? te denken, zoals konijn of hert. Of misschien toch traditioneel een kalkoen. Vlees, het liefst in overvloed, is voor veel mensen een echte must. Nou goed, een mooi bereide zalmfilet, daar kom je ook nog wel mee weg. Maar een vegetarische Kerst? Dat kunnen veel mensen zich maar lastig voor stellen. Daarom doen wij je hierbij graag een paar suggesties.

Voorgerecht: fluweelzachte mosterdsoep
Deze soep is heerlijk zacht van smaak en zeker ook voor kinderen geschikt. Bovendien kun je hem alvast een dag van te voren bereiden.

Wat heb je nodig?
(voor vier personen)

  • 2 eetlepel boter
  • 3 preien, in ringen
  • 3 eetlepel grove mosterd
  • 3 aardappelen, in blokjes
  • 7 1/2 dl groentenbouillon (van tablet)
  • 2 dl slagroom
  • zout en peper
  • 2 eetlepel fijngesneden bieslook
Hoe bereid je het?
  1. Boter verhitten en prei hierin ca. 6 minuten bakken.
  2. 2 eetlepel mosterd en aardappelen toevoegen en ca. 4 minuten meebakken. 
  3. Bouillon erbij schenken en mengsel aan de kook brengen.
  4. Op zacht vuur ca. 20 minuten laten koken. 
  5. Soep pureren en zeven. 
  6. Soep opnieuw aan de kook brengen, slagroom toevoegen en soep met zout en peper op smaak brengen.
  7. 1 eetlepel mosterd door soep roeren.
  8. Voor serveren soep met bieslook bestrooien.

Hoofdgerecht: cannelloni met tomatensalsa

Zeker een kerstwaardig hoofdgerecht, deze gevulde pastarolletjes in tomatensalsa.

Wat heb je nodig?
(voor 6 personen)

  • 500 gr cannelloni
  • 200 gr rucola
  • 500 gr ricotta
  • 120 gr Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 2 middelgrote courgettes
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 sjalotjes
  • 1/2 dl à 1 dl melk
  • zout en peper
  • Tomatensalsa (zie recept hieronder)
Hoe maak je het?

  1. Snijd de courgettes in blokjes van ongeveer 1 cm en smoor ze in 1 eetlepel olijfolie met het gesnipperde teentje knoflook en de gesnipperde sjalotjes.
  2. Laat ze onder af en toe roeren goudbruin worden.
  3. Snijd de rucola grof, houd een stuk of twaalf blaadjes achter en laat de rest in 2 minuten slinken in een pan met de resterende olie.
  4. Roer de ricotta en de melk door elkaar tot een glad mengsel. Helft van de geraspte Parmezaanse kaas, zout en flink wat peper toevoegen. Houd een hoeveelheid van ongeveer een theekopje apart.
  5. Doe de courgette bij de geslonken rucola en de ricotta en roer goed door elkaar.
  6. Neem een theelepel (of doe de vulling in een spuitzak) en vul elke cannelloni met de courgettevulling.
  7. Bedruppel een met olie ingevette ovenschaal met een dun laagje tomatensalsa, leg de cannelloni erop, doe wat tomatensalsa eroverheen en verdeel de rauwe rucolablaadjes erover.
  8. Bestrooi met de resterende parmezaanse kaas. Laat in de oven op 180 °C gratineren tot de bovenkant goudbruin wordt.

Salsa di Pomodoro

Wat heb je nodig?
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 of 2 blikjes tomaatblokjes
  • zout en peper
  • Italiaanse tuinkruiden
  • Peterselie
  • chilipepertjes, gemalen
  • olijfolie
Hoe maak je het?
  1. Doe wat olijfolie in de pan, schil de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  2. Doe de ui, knoflook en tomaatblokjes in de pan.
  3. Breng de salsa op smaak met zout, versgemalen peper, chilipepertjes en Italiaanse tuinkruiden.
  4. Breng de salsa aan de kook en laat het dan ongeveer 1 uur op een zacht pitje sudderen.
  5. Eventueel kan de salsa met een staafmixer worden gepureerd.
  6. Na een uur de peterselie toevoegen en de salsa nog ongeveer 15 minuten koken. Als de salsa wat ingedikt is, dan is deze klaar.

Serveer de cannelloni eventueel nog met een salade caprese (tomaat, mozzarella, basilicum).

Dessert: tiramisu
Een all time favourite die goed past bij het hoofdgerecht.

Wat heb je nodig?
(Voor 4 personen)

  • 3 eidooiers
  • 50 gr suiker
  • 3 eiwitten
  • 50 gr poedersuiker
  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr slagroom
  • 1 pak (Italiaanse) lange vingers
  • 100 ml espresso
  • 4-5 eetlepel amaretto
  • 3 eetlepel cacao
  • stuk chocolade, geraspt of geschaafd
Hoe bereid je het?
  1. Klop de eidooiers dik en luchtig met de suiker. Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker. Meng eigeel en eiwit met een spatel.
  2. Klop de mascarpone los en klop er de slagroom door tot het mengsel lobbig is. Meng met een spatel door het eimengsel.
  3. Bedek een ovenschaal met lange vingers en giet er de espresso over. Bedek met de helft van het mascarpone-eimengsel. Leg hier de rest van de lange vingers op en giet de amaretto erover. Bedek met de rest van de mascarpone/ei.
  4. Bestrooi met behulp van een zeefje de cacao en vervolgens de geraspte chocolade.
  5. Laat 1 uur in de vriezer of 3 uur (nog beter: een nacht) in de koelkast opstijven.
Krijg jij al zin in een vegetarische Kerst?

Bron: Smulweb.nl