Nigella Lawson vs. Sophie Dahl
Ben jij ook zo'n fan van de populaire Engelse tv-koks Nigella Lawson en Sophie Dahl? Ze.nl presenteert daarom: Nigella vs. Sophie! Wat voor gerechten maken zij met ingrediënten als champignons en munt? Kook, proef en geniet!
Nigella vs. Sophie - CHAMPIGNONS
Nigella's linguine met champignons, tijm, knoflook en citroen
Wat heb je nodig?
(voor 4-6 personen)
(voor 4-6 personen)
- 225 gr kastanjechampignons, in dunne plakjes
- 80 ml olijfolie
- 1½ theelepel fijn tafelzout
- 1 klein teentje knoflook, fijngemaakt
- geraspte schil en het sap van 1 citroen
- blaadjes van 4 takjes verse tijm
- 500 gr linguine
- 1 bos verse peterselie, gehakt
- 2 tot 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Hoe maak je het klaar?
- Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze in een grote kom met de olie, het zout, de fijngemaakte knoflook, het citroensap met schil en de tijmblaadjes.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op het pak. Laat de pasta uitlekken, maar zorg dat er nog wat vocht in blijft zitten.
- Doe de uitgelekte pasta in de kom met de champignons en hussel alles door elkaar.
- Breng het verder op smaak met peterselie, geraspte kaas en peper.
Sophie's champignons op toast
Wat heb je nodig?
(voor 2 personen)
(voor 2 personen)
- Een paar flinke handen vol gemengde, wilde champignons - in grove stukjes gehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook - uitgeperst of fijngehakt
- 1 handvol verse peterselie
- een snufje verse, fijngehakt dragon
- een klontje boter
- een scheutje magere koffieroom of witte wijn
- sneetjes zuurdesembrood of donker roggebrood
Hoe maak je het klaar?
- Hussel de champignons, knoflook en olijfolie in een pan door elkaar. Wanneer de champignons de gewenste kleur hebben, schep je er de peterselie, dragon en boter bij.
- Daarna maak je het ontstane vocht aan met wat koffieroom of witte wijn.
- Voeg naar smaak peper en zout toe en serveer de paddenstoelen op knapperig geroosterd brood.
(Sophie's tip voor erbij: een lekker gepocheerd eitje!)
Nigella vs. Sophie - MUNT
Nigella's mousse van witte chocolade met munt
Wat heb je nodig?
(voor 6 personen)
(voor 6 personen)
- 250 gr witte chocolade, in kleine stukjes gebroken
- 2,5 dl slagroom
- 1 eiwit
- 1/4 theelepel pepermunt extract
- 6 verse blaadjes munt
Hoe maak je het klaar?
- Verhit de stukjes chocolade au-bain-marie. Laat de chocolade zodra hij helemaal gesmolten is goed afkoelen.
- Mix of klop in een andere kom de slagroom, het eiwit en het pepermuntextract door elkaar.
- Schep een grote klodder room op de iets afgekoelde chocolade en roer dit door elkaar. Spatel vervolgens het chocolademengsel door de room.
- Laat de mousse in de koelkast koud worden en garneer met wat blaadjes munt.
Sophie's ananas-granita met munt
Wat heb je nodig?
(voor 4-6 personen)
(voor 4-6 personen)
- 2 ananassen, geschild en in stukken gesneden
- 2 takjes verse munt
- eventueel: agavesiroop of suiker (als je van superzoet houdt)
Hoe maak je het klaar?
- Doe de stukken ananas in een keukenmachine en pureer tot er een dik sap overblijft. Giet dit dikke sap door een zeef.
- Blancheer (= kort laten koken) de muntblaadjes kort in heet water en laat ze daarna in ijswater schrikken. Hak de blaadjes fijn en roer ze door het gezeefde sap.
- Voeg naar smaak suiker of agavesiroop toe, of helemaal niet.
- Giet het sap in een ondiepe metalen bak en zet die twee uur in de vriezer. Houd het goed in de gaten en roer het sap door als er ijskristallen op komen.
- Serveer het ijs in feestelijke glazen.
Welke recepten lijken jou het lekkerst? Die van Sophie of Nigella?
Bron: Van seizoen naar seizoen - een jaar in recepten (Sophie Dahl), Nigella express (Nigella Lawson)