Train je hersens

Lichaam door Redactie Ze.nl
Neurofeedback

Ik word in het gezellig aandoende Brain-Fit centrum hartelijk ontvangen door trainers Michel en Anita. Zij vertellen mij alles over Neurofeedback. Dit is een trainingsmethode om je hersenen efficiënter en flexibeler te laten functioneren. Populair gezegd: fitness voor je brein. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor kinderen met gedrags- en leerproblemen zoals ADD, ADHD, dyslexie, PDD-NOS en NLD. Bij volwassenen helpt het bij bijvoorbeeld depressies, burn-out, slaapstoornissen en migraine.

Het klinkt me allemaal nog wat klinisch in de oren en ik vraag om een voorbeeld. Michel vertelt dat hij een hoge commerciële functie had in de bedrijfswereld, maar dat hij zelf erg leed onder depressies. Hij heeft jarenlang van alles geprobeerd, maar niets werkte. Viavia kwam hij in aanraking met Neurofeedback en het werkte. Michel besloot zijn hele leven om te gooien en werd trainer. Samen met zijn vrouw Anita startte hij het Brain-Fit centrum en sindsdien helpen ze elke dag mensen.


De training

Na ons intake-gesprek volgt de eerste sessie. Ik mag lekker gaan liggen in een luie stoel en Michel plakt met behulp van een crème de elektroden op mijn hoofd en oren. Ik moet wel even slikken, want eng vind ik het nog steeds. Ik vraag of het écht geen kwaad kan. Ik heb al visioenen van verbrande haren...Of erger. Michel: "Nee, neurofeedbacktraining is een non-invasieve methode, dat wil zeggen dat er niets je lichaam in gaat. De sensoren op je hoofd meten alleen de hersenactiviteit. Hier voel je niets van." Ik ga weer liggen en besluit de behandeling maar over me heen te laten komen. Na het plaatsen van de elektroden start Michel het programma. Ik hoor een rustgevend muziekje en kijk naar een scherm waar mooie beelden op te zien zijn. Je voelt niets van de training, je kunt het alleen horen. Niet in je hoofd, maar de muziek stokt af en toe. Michel legt uit dat dat te maken heeft met de obstakels in je hersens. Deze 'knopen' zorgen ervoor dat de muziek heel kort stopt, alsof een plaat overslaat. Het is de bedoeling dat na enkele sessies deze korte stop-momenten afnemen. Ik ben blij dat dat erbij wordt gezegd, want ik schrik van het aantal keren dat de golven blijkbaar een hindernis aantreffen. De eerste trainingssessie duurt een kwartiertje. Dit is om je hersenen niet direct teveel te laten inspannen. Je kunt het vergelijken met een hardloopsessie. Wanneer je begint met trainen loop je ook niet direct twintig kilometer, maar begin je met een korte afstand.

Slapen in de luie stoel... Of toch niet?

De tweede keer dat ik naar Hillegom rijd, ben ik al iets minder gespannen. Ik weet tenslotte wat er gaat komen en mijn haar is nog net zo gezond en glanzend als altijd: geen brandplekken of wat dan ook. Net als bij de eerste sessie wordt er gestart met een pre-baselinemeting. Deze geeft een beginwaarde vóór aanvang van de training en geeft informatie over de mate van de werking van een eventuele vorige training. De trainingssessie duurt dit keer een uur en regelmatig betrap ik mezelf erop dat mijn ogen dichtvallen en dat ik bijna in slaap val. Ik vecht heel hard tegen deze té ontspannen toestand. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik aan het werk ben en dus moet opletten bij alles wat er gebeurt?


Het matrixscherm zoals de trainer het voor zich ziet tijdens de sessie

Na afloop van de sessie wordt er een post-baselinemeting gedaan. Michel: "Deze nameting maakt direct het resultaat van de training zichtbaar. Belangrijker dan deze meting is hoe je je voelt. Bij een goede training voel je je ontspannen en rustig." Ik glimlach en zeg dat ik me inderdaad ontspannen voel en geef aan dat het wat te ontspannen is voor mijn gevoel. Slapen bij een wildvreemde is voor mij not done. Slapen maakt me kwetsbaar en ik stel me niet graag kwetsbaar op. Michel: "De training zorgt ervoor dat je je beter gaat ontspannen. Als dat betekent dat je in slaap valt, dan is dat zo. Laat het volledig over je heenkomen."

Mijn obstakels

Naar aanleiding van de metingen die Michel heeft gedaan, kan hij een aantal conclusies over mijn persoonlijkheid trekken. Zo geeft hij aan dat hij kan 'zien' dat ik slaapproblemen heb. En dat ik niet altijd evenwichtig ben, niet helemaal in balans. Ook ziet hij dat mijn hersens te kampen hebben met gebeurtenissen uit het verleden die voor mij traumatisch waren. Ik ben verbaasd dat hij zo accuraat mijn persoonlijkheid kan 'lezen' van een scherm dat voor mij allemaal onverklaarbare lijntjes en kleurtjes heeft. Ik heb hem tenslotte niets verteld over mijn slechte nachten en verleden.

Het werkt!

Mijn laatste trainingssessie vindt plaats op een vrijdag. Ik rijd met veel zin naar Hillegom. Inmiddels weet ik me te ontspannen en durf ik zelfs mijn ogen dicht te doen en de slaap toe te laten. Het is toch heerlijk, een uurtje tukken midden op de dag? Ik kan alleen nog maar hopen dat ik niet snurk, want dat zou ik toch wel gênant vinden. Inmiddels worden de haperingen in de muziek duidelijk minder, een teken dat mijn hersens lekker aan het trainen zijn en dat het aanslaat. Ook merk ik dat ik rustiger ben, minder angsten heb en flexibeler met moeilijkere zaken in het leven kan omgaan. Ik verwachtte geen wonderen na drie sessies, maar ik ben onder de indruk hoe snel de effecten merkbaar zijn. En als het bij mij, iemand zonder burn-out, depressies of ADHD, hoe goed zal het dan wel werken bij mensen die wel kampen met deze klachten? Ondanks dat ik met enige reserves deze neurofeedbacktraining begon, ben ik helemaal om! Het is aan te raden voor... Ja, eigenlijk voor iedereen.


Wil je meer weten over Brain-Fit en de neurofeedbacktraining of zelf een behandeling ondergaan? Kijk snel op de website voor meer informatie en contactgegevens!