Oma, weet jij dat?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Oma Liny geeft in dit boekje al haar huishoudwijsheden prijs en geeft antwoord op de vragen van haar kleinzoon, die ook een rol speelt in het boekje.
Kleinzoon Vincent (25) heeft op zijn beurt weer hippe tips voor Oma, zoals: sms-taal, en tips voor een dagje uit met Oma.
Moeder Liny onderbreekt de twee af en toe met haar eigen weetjes op het gebied van poetsen, koken en wassen.

Poetsdialoog

Oma weet jij dat? sterft van het beeldmateriaal. Zo zijn er soms drie pagina's bekleed met fullcolour, paginagrote foto's van kleinzoon in de ui-schilhouding en Oma die haar handen wast. Beetje jammer, want zonder al die foto's was er meer ruimte geweest voor tips. (misschien heeft Oma Liny toch niet zo heel veel kennis in huis. Of heeft ze deze al verspild in de Supersopkalender?)
Het boekje is onderverdeeld in hoofdstukken. Zo is er een weetjespagina over Uiterlijke verzorging, Kleding, Huishouden, Bloemen & Planten, Koken, De Portemonnee en Tafelmanieren.
De hoofdstukken beginnen telkens met een gesprekje tussen de drie poetsmaniakken en is soms bijna lachwekkend neergeschreven:
"Oma, hoe deden jullie dat vroeger toch, toen hadden jullie toch niet zoveel schoonheidsmiddeltjes als nu?" Oma: "Nee, dat klopt. Tegenwoordig bestaat er voor alles een chemisch zalfje. Wist je dat je ook met natuurlijke producten een hoop kunt doen voor je persoonlijke verzorging?" Marja:"Dat lijkt mij ook interessant, vertel!" En vervolgens volgt Oma?s tip over bruin worden zonder zonnebrandcrème.
Deze schrijfstijl is misschien leuk voor kinderboeken of leent zich uitstekend als script voor een nieuw tv-programma maar in dit boekje slaat het nergens op.

Afbeelding verwijderd door redactie

Masker van scheerschuim

Liny en Marja geven toch wat handige tips weg. Van een gezichtsmasker van scheerschuim (de simpelste en goedkoopste
soort) had ik nog nooit gehoord. Misschien toch eens proberen.
En dat je een goede tonic kunt maken van 2/3 deel verse sinaasappelsap en 1/3 deel rozenwater klinkt me smakelijk in de oren. Andere tips vind ik zwaar overbodig zoals de tip van Oma 'om vaker en goed je handjes te wassen, echt doen hoor!'
Aan sommige weetjes twijfel ik ook. Zo zou hoofdpijn te verhelpen zijn door het drinken van een kop sterke, zoete koffie met citroensap. Als dat niet zou helpen zou je ook het raam open kunnen zetten voor wat frisse lucht. Dat laatste lijkt me best een logische, van de eerste optie heb ik het idee dat dit geen gezonder alternatief is voor een paracetamolletje! Aan de andere kant: ik hóór het mijn eigen Oma al zeggen. Toen ik last had van brandend maagzuur tijdens mijn zwangerschap raadde zij aan om een glas warme cognac te drinken met suiker en een rauw geklutst eitje. (!)

Vrouw.nl geeft je een paar huis-tuin-keukentips uit Oma, weet jij dat

  • Kaas schimmelt niet als je bij de verpakking een klontje suiker doet
  • Balpentekeningen op het behang? Maak het behang een beetje vochtig, spuit er daarna wat haarlak op. Even laten inwerken en met een droge doek afvegen
  • Als je een snufje suiker toevoegt aan de braadjus, krijg je een mooie donkere glans
  • Een nagelvijl wordt weer schoon als je er een stuk plakband opplakt en dat er in één ruk aftrekt
  • Aluin werkt tegen jeugdpuistjes.

Een grappig boekje, maar als je echt op zoek bent naar handige en goedkope huishoudtips, heb je denk ik meer aan De Complete Huishoudgids. of kijk op de website van de dames. Hier geven ze nog veel meer prijs!
Enne? de allerbeste tips krijg je natuurlijk gewoon van je eigen Oma! (ahem)


Marja & Liny
Oma, weet jij dat?
157 bladzijden
Uitgeverij: Tirion
ISBN: 90-43-909-041
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Oma weet jij dat
Marja & Liny