How to: Sushi maken
Sushi moeilijk om zelf te maken? Welnee! Trommel al je familieleden of vriendinnen bij elkaar en ga samen heerlijke sushi maken met deze tips van Ze.nl! EetZe!
Wat heb je nodig?
(30 stuks voor 2 personen)
Hoe maak je het?
Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten sushi. In Nederland zijn 'maki' en 'nigiri' het meest bekend. Maki's zijn kleine rolletjes met aan de buitenkant zeewier en aan de binnenkant rijst en vulling naar keuze. Daarnaast zijn er nigiri's: dit zijn rechthoekige stukjes rijst met een stukje zeebanket of ei.
Wat heb je nodig?
(30 stuks voor 2 personen)
- 200 gram speciale sushirijst
- 1 dl rijstazijn
- 1 el kristalsuiker
- Zout
- Peper
- 1 komkommer
- 300 gram verse gerookte zalm en/of tonijn
- Gedroogde zeewierbladen
- 3 eieren
- 2 avocado's
- 4 krabsticks
- Sojasaus
- Wasabi
- Ingelegde gember
- Bamboematje
Hoe maak je het?
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar. Laat de rijst na het koken nog een kwartier afgedekt staan en afkoelen.
- Meng de suiker, rijstazijn en een theelepel zout door elkaar heen. Dit mengel gaat door de rijst heen als het is afgekoeld.
- Klop ondertussen de eieren los met een snufje zout en peper. Bak hiervan een omelet. Snijd de omelet daarna in repen.
- Snijd ook de overige ingrediënten in repen: de komkommer, avocado, tonijn en zalm.
- Voor de maki's leg je een zeewierblad op het bamboematje: strijk er een dun laagje rijst op. Druk deze goed aan. Zorg wel dat er 1 cm overblijft zonder rijst. Dit dient als plakrand.
- Vul het matje met ingrediënten naar keuze. Maak het niet te vol, anders sluit de rol niet goed.
- Pak vervolgens het bamboematje aan één kant. Tijdens het rollen druk je het geheel goed aan.
- Snijd de sushirollen vervolgens in 5 of 6 stukken.
- Voor nigiri's maak je rechthoekige blokjes van rijst.
- Leg op de blokjes een dun plakje tonijn, zalm of ei.
- Serveer de sushi met sojasaus, ingelegde gember en wasabi voor extra lekkere hapjes!