Recept: Oliebollen
Zelf oliebollen maken is toch veel lekkerder dan kopen in de winkel?! Al helemaal met dit recept uit 1953. De krenten, rozijnen, sucade en appel kunnen natuurlijk worden weggelaten, dan blijft de traditionele oliebol over.
Wat heb je nodig?
Hoe maak je het?
Wat heb je nodig?
(Voor 16 oliebollen)
- 200 gr bloem
- 4 gr zout
- 1 ei
- 50 gr krenten
- 50 gr rozijnen
- 20 gr gesnipperde sucade
- 1 kleine gesnipperde appel
- 5 gr droge gist
- 1½ dl lauwe melk
- zonnebloemolie om te bakken
Hoe maak je het?
- Meng de gist en het zout goed door de bloem. Maak een kuiltje en doe het ei erin met een beetje melk.
- Roer van binnen naar buiten. Doe de rest van de melk erbij en roer door tot het een glad beslag is.
- Meng er dan de gewassen en uitgelekte krenten, rozijnen, sucade en appel door.
- Dek het beslag toe en laat het op een tamelijk warme plek rijzen.
- Vul een gietijzeren pan voor de helft met olie en verhit deze tot er damp van de olie afkomt.
- Vorm met twee vetgemaakte lepels, of een ijsbollenlepel de oliebollen en laat ze in de pan glijden.
- Keer na ongeveer drie minuten de oliebollen als ze dat niet uit zichzelf hebben gedaan en bak ze in nog twee minuten gaar.
- Ze zijn gaar als je er een prikkertje of breinaald insteekt en die droog blijft. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.
Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten, kijk op de website van Kookse.tv!