10 redenen waarom we te veel eten
Impulsaankopen
Je gaat even een blokje om met de hond, komt langs de supermarkt en ziet dat de worstenbroodjes in de aanbieding zijn. Hmm... die gaan er wel in! Of je komt na je werk langs de snackbar en ruikt de geur van pas gebakken kroketten? Dat kán je toch simpelweg niet weerstaan?! Helaas niet, zorg er daarom voor dat je geen geld bij je hebt als je de hond uitlaat. Of dat je via een andere route naar huis fietst, zodat je de snackbar vermijdt. Voor je eigen bestwil!
Eten ruikt lekker
Easy as that
: eten ruikt ? in de meeste gevallen ? gewoon goed! En dat is ook de reden dat ons lichaam er zo naar verlangt, wanneer we in de buurt zijn van eten. Ons reukvermogen is één van de, zo niet, het belangrijkste zintuig. Wanneer er eten in de buurt is en je neus dat registreert, wordt er insuline aangemaakt. Insuline zorgt voor een instant hongergevoel, terwijl je niet eens écht honger hebt. En daarom moet je tóch altijd even proeven of meteen eten bij thuiskomst, wanneer je iets lekkers geroken hebt. Damn you, geurtjes.
Lichaamstemperatuur
Heb je je ooit afgevraagd waarom het in restaurants nooit zo warm is? Heus niet om je lover de kans te geven om galant te doen door jou zijn jasje aan te bieden, nee: economische redenen. Hoe kouder het is, hoe meer wij eten. Dit omdat je lichaam dan meer moeite moet doen om zichzelf warm te houden. Er is meer energie nodig, kortom: je krijgt honger.
Zoetigheid kan altijd
Je bent uit eten en hebt jezelf al volgepropt met die all you can eat-spareribs maar... een toetje past nog altijd. Herkenbaar? Ongetwijfeld. Dit gegeven komt door een behoefte aan zoetigheid, die door ander voedsel niet gestild wordt. Klinkt logisch, toch? De oplossing is al even simpel: voeg wat zoet fruit toe aan je salade, zoals aardbeien of appels.
Alcohol
Alcohol zorgt niet direct voor een grotere eetlust, maar na een paar glazen wijn is je inschattingsvermogen voor een groot deel de deur uit. Dit zorgt ervoor dat je stukken minder goed kunt beoordelen of je iets nog wel of niet naar binnen moet proppen. Laat die alcohol dus maar staan als je je voorneemt om minder te snoepen?
Zien eten doet eten
Zie je iemand eten, dan wil je zelf ook eten. Je hersenen registreren het verorberen van voedsel, en of dat nou gezond of ongezond voedsel is, ze maken je lichaam wijs dat jij het op dat moment ook nodig hebt. Ook als je iemand hoort eten (als je bijvoorbeeld krakende chipszakken hoort) leggen je hersenen automatisch de link met eten.
Te grote porties
Eet je te veel? Kook dan wat minder! Je kent het vast: je hoeft eigenlijk geen macaroni meer, maar het is nét te weinig om te bewaren. Of je proeft hier en daar even wat, tijdens het koken. En dan eet je ook nog een complete maaltijd ? misschien wel met een voorgerecht én een toetje! Of er ligt simpelweg veel te veel in je koelkast. De oplossing: koop minder, kook minder en bewaar meer! Schep tijdens je diner in kleine porties op en bewaar de restjes, hoe klein ook. Ze zijn de volgende dag misschien wel precies genoeg voor jouw lunch!
Tijdstip
Wanneer je regelmatig eet, gaat je lichaam het eten ook verwachten op vaste tijden. Ook als je pas gegeten hebt. In feite is het voor jezelf het best om de gehele dag door écht kleine porties te eten, zodat je lichaam bezig blijft met het verwerken van voedsel en niet de kans krijgt om honger te krijgen.
Koolhydraten
Tsja, koolhydraten. De discussie of ze nou onze beste vriend of vijand zijn heerst nog steeds. Feit is dat de meeste mensen ze dagelijks eten (vaak zelfs meerdere malen per dag). En ze geven je dan misschien wel even een vol gevoel, binnen een paar uur krijg je weer honger. Het McDonalds-effect, zeg maar. Het gaat dan vooral om producten als lichte pasta, witte rijst en witbrood. Je lichaam hoeft weinig moeite te doen om deze producten te verteren, dus is snel ?klaar?. Je krijgt dan snel weer honger, terwijl je toch veel calorieën naar binnen hebt gewerkt.
Je ogen houden je lichaam voor de gek
De uitdrukking ?het water loopt me in de mond? komt natuurlijk ergens vandaan ? en de herkomst is niet eens zo moeilijk. Wanneer je zelfs maar foto?s ziet van eten dat je lekker vindt, verwacht je lichaam dat dat eten ook daadwerkelijk gegeten wordt. Je lichaam reageert al, nog vóórdat je zelfs een hap genomen hebt. Daarom gaat je maag rammelen én loopt het water je in de mond. Ook al is het maar een foto. Wedden dat jij nu zin hebt in pizza?!
Wat doe jij om minder te eten?