Spoedcursus body language

Lichaam door Marleen_S
Waarom je baas altijd dominant overkomt en je vriend met heel weinig woorden duidelijk maakt dat je wél een dikke kont in die broek hebt? Het is de taal van het lichaam die spreekt. Met deze spoedcursus heb je ‘m zo onder de knie.

 
Denk je een heel leuk gesprek met iemand te hebben, voel je ergens toch aan je vruchtwater dat er een spanning tussen jullie in hangt. Heb je iets tussen je tanden? Rotte vis-adem misschien? Of heb je iets verkeerds gezegd? Nou, dat laatste zou weleens kunnen kloppen. Misschien niet met je rood gestifte mondje, maar wel met je lichaam. Want zoals ze zeggen - soort van, je lichaam spreekt meer dan duizend woorden.


Handjes schudden

De manier waarop je toekomstige baas, potentiële vader van je kinderen of je schoonmoeder je een hand geeft, is allesbepalend. Het vertelt je namelijk haarfijn waar in de pikorde jij staat. Als de handenschudder je schouder of elleboog beetpakt dan is dat niet omdat hij bijna omvalt, nee, dat doet hij om hartelijk over te komen. Maar dat is allemaal schone schijn, want eigenlijk beperkt hij zo je vrijheid. Een beetje dominant dus. Als hij zich compleet naar je toetrekt, dan wil hij graag in contact met je komen. Dit komt vaak voor bij opdringerige dates en ellendige verkoopmannetjes. 

Let op! De Handschoen. Dit is een fenomeen waarbij de handenschudder beide handen om jouw hand vouwt. Als dat gebeurt, dan weet je dat je een enorm hartelijk iemand voor je hebt. Dikke bonus dus.

Koppie, koppie

Naast de mond is zeker ook de rest van het hoofd extreem belangrijk tijdens het praten. Het hoofd spreek namelijk boekdelen, echt. Trilogieën zo veel. Als het hoofd van de persoon - laten we hem voor het gemak de zondebok der zondebokken nemen, oftewel je lover - omhoog geheven is, dan is hij een sympathieke man. Buigt hij zijn hoofd naar beneden, dan wil hij liever niet dat je zijn emoties ziet (tja, mannen hè) of is hij verlegen. Kantelt hij zijn hoofd naar links of naar rechts? Dan daagt hij je uit en doet hij alsof hij je niet begrijpt.

Let op! De Kinwrijver. De persoon in kwestie voelt zich ongemakkelijk als hij dit doet. Gaat het wrijven over in een complete kinmassage? Dan wil hij het liefst zo snel mogelijk weg. 


Oog om oog...
Je wist het toen je in zijn ogen keek: hij is De Ware. Maar de geheime boodschap achter zijn zwoele blik, is wel nog een beetje onduidelijk. Het is eigenlijk heel simpel. Hij liegt als hij, tijdens zijn monoloog waar hij vannacht was, continu naar de zijkant kijkt. Check vooral ook de spieren rondom zijn blauwe kijkers, want als deze zijn aangespannen liegt hij ook. ZIjn jullie nog in een pril stadium van jullie relatie? Dan is het helemaal niet gek dat hij je niet vaak in de ogen aankijkt. Hij is nog niet klaar om je intiem en diep in de ogen aan te kijken, omdat hij zich nog niet dicht genoeg bij je vindt staan. Een persoon is overigens gestresst als hij zijn/haar ogen langer dichthoudt dan nodig is tijdens het knipperen. Vooral geen moeilijke dingen vragen.

Let op!

De Grote Kijker. Als een man - in een XTC-vrije toestand - je aankijkt en je ziet dat zijn pupillen verwijd zijn, dan weet je vanaf nu dat hij dik geïnteresseerd in je is. Bij dezen.

Voetjevrijen

Sta je bij de bar en wil je weten of hij je ziet zitten? Kijk dan naar zijn voeten. Voeten maken de man. Allereerst is het belangrijk dat de boel daar beneden een beetje verzorgd is (Crocs, Uggs en dat soort taferelen zijn not done natuurlijk), maar daar weiden we niet verder over uit. Belangrijk is of zijn voeten jouw kant op wijzen. Is dat het geval? Dan wil hij je. Houdt hij zijn voeten dicht bij elkaar, dan wil hij beleefd overkomen. Als je een gesprek met iemand hebt aan tafel, kijk dan even gauw naar beneden. Als hij zijn voeten over elkaar heeft gekruist, voelt hij zich bij je op zijn gemak.

Let op! De Teentjestrapper. Raken zijn voeten op subtiele manier de jouwe, en dan niet het Fifty Shades of Grey-voetjevrijen, dan flirt hij ovedruidelijk met je. Sla je slag dus!


 
(Ver)houding
Sommige mensen weten zich - letterlijk - geen houding te geven. Zeker als de situatie een klein beetje awkard is of bijvoorbeeld tijdens een eerste date. Wanneer iemand zich wel op zijn gemak bij je voelt, merk je dat als hij/zij jouw gedrag spiegelt. Dit kun je testen door af en toe je houding te veranderen. Gaat de persoon hierin mee? Dan zit het helemaal goed. Gekruisde armen betekent dan weer niet iets goeds. Hij/zij voelt zich dan totaal niet prettig. En ben je benieuwd of je arrogante baas nou echt wel zo zelfverzekerd is als hij doet voorkomen? Kijk dan naar zijn handen als hij zijn handen op zijn rug houdt. Liggen zijn handen in elkaar? Dan is hij echt dominant. Houdt hij zijn pols of onderarm vast? Dan is het hartstikke nep.

Let op!

Het Viertje. Als je in een belangrijke bespreking zit of je gaat weer eens de discussie aan met je lover over de afwas, let dan op hoe hij zit. Als hij zijn linkerbeen over de andere heeft geplaatst, maar zo dat zijn enkel rust op zijn rechterknie, dan neemt hij een aanvallende houding aan. Wees gewaarschuwd!

Dat moet je aanvoelen

En last but not least: het aanraken van jezelf. En dan op een niet-seksuele manier. Je handen in je zakken houden betekent meestal dat de persoon lekker nonchalant is en dat ook zeker wil benadrukken. Steekt de duim uit de zak? Dan wil hij/zij de geslachtsdelen extra benadrukken (ja echt.). Als de persoon dan ook aan zichzelf gaat zitten, zoals in zijn handen of over zijn arm wrijven, dan wil hij zichzelf op zijn gemak stellen, omdat hij/zij zich onzeker voelt. 

Let op! De Wegstrijker. Als je vriendin of je lover haar/zijn haren voortdurend wegstrijkt en ook nog eens de wenkbrauwen optrekt als jij iets zegt, dan kun je een discussie horen aankomen. De persoon in kwestie is het dan niet eens met wat je uitkraamt.

Zo zie je maar, lichaamstaal is gelukkig veel makkelijker te leren dan Chinees en de taal van de liefde. Dat is gewoon hogere wiskunde.

Heb jij nog een wijze les in het kader van bodylanguage?