Het welbewogen leven van Nelson Mandela

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Gisteravond – 5 december 2013 – is Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd overleden. De oud-president en apartheidsstrijder is thuis na een lang ziekbed vredig gestorven. Wij zetten de hoogte- en dieptepunten uit zijn leven op een rij.
 
Nelson Mandela werd op 18 juli 1918 geboren als Rolihlahla (vertaling: lastpost) Mandela in Zuid-Afrika. Zijn vader had vier echtgenotes, waarvan Mandela’s moeder nummer drie was. Mandela was de eerste uit de familie die naar school ging. Op zijn eerste schooldag gaf zijn lerares, Miss Mdingane, iedereen een Engelse voornaam. Dat was toentertijd de gewoonte bij Afrikanen, waarschijnlijk door de Britse invloed op het onderwijssysteem. Die dag vertelde Miss Mdingane hem dat zijn nieuwe naam 'Nelson' was.
 

Afrikans Nationaal Congres
In 1944 raakte Nelson Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen de apartheid en tegen de dominantie van de blanke etnische minderheid en de segregatiepolitiek. Geweldloos probeerde hij zijn doel te bereiken. In 1960 richtte hij de militaire tak van het ANC, Umkhonto we Sizwe, op. Dit deed hij omdat hij merkte dat geweldloos verzet geen zin had. Iedereen die zich tegen de apartheid verzette, zag Mandela als zijn vriend, ongeacht je kleur, ras of geloof.

Levenslange gevangenisstraf

In 1964 werd hij veroordeeld voor het voorbereiden van een guerilla-oorlog; hiermee wilde hij het apartheidsregime omver werpen. Hij kreeg hiervoor een levenslange gevangenisstraf. Hij zat 27 jaar gevangen, grotendeels op Robbeneiland.

Tijdens zijn gevangenschap werd echter het apartheidsregime internationaal besproken en Mandela werd het gezicht van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. In 1976 stelde de minister van gevangenissen Jimmy Kruger voor om Mandela vrij te laten onder voorwaarde dat hij verhuisde naar thuisland Transkei, maar Mandela weigerde. Hij bleef vasthouden aan zijn principes. Ook het voorstel in 1988 dat hij vrijgelaten zou worden als hij en de ANC voor altijd geweld zouden afzweren, zouden breken met de communistische partij en zich niet zouden inzetten voor het omverwerpen van de blanke regering, sloeg hij af. Hij wilde dit namelijk alleen als de regering ook zou stoppen met zijn gewapende strijd.
 


Vrij
Op 11 februari 1990 kwam Mandela vrij op verzoek van president Frederik de Klerk. Het verbod op het ANC werd opgeheven en Mandela werd unaniem gekozen tot voorzitter. Met de regering voerde hij destijds onderhandelingen over een vreedzame toekomst tussen blank en zwart in Zuid-Afrika.

President

In februari 1994 waren er voor het eerst vrije, niet-raciale verkiezingen. Op 75-jarige leeftijd werd Mandela - van 1994 tot 1999 - de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij schafte de apartheid in Zuid-Afrika af en voerde gelijke rechten voor de zwarte bevolking in. In 2002 won hij de Nobelprijs voor de Vrede.

 
Laten we Nelson Mandela en zijn daden voor de mensheid en tegen de apartheid nooit vergeten.