Recept: Spaanse gazpacho
Que pasa? Zeg je zomer, dan zeg je Spanje. Aan de Costa Brava kunnen ze er wat van in de keuken. Het land staat niet alleen bekend om haar tapas, maar ook om die ijskoude tomatensoep, oftewel de gazpacho. Met dit recept kun je ‘m maken!
Hoe maak je het?
Vorige week kon je aan de slag met overheerlijke patatas bravas. En we blijven een beetje in Spaanse sferen, want een gazpacho, koude tomatensoep, hoort er helemaal bij! Extra lekker als het te heet is voor een warme hap.
War heb je nodig?
(voor 2 personen)
- 1 sjalotje, grof gesneden
- 1/2 groene paprika, in stukken
- 1/2 komkommer, in stukken
- 500 gr. rijpe trostomaten, in stukken
- 1 teen knoflook
- goede sherryazijn
- goede kwaliteit olijfolie
- Pureer eerst de sjalot, paprika, komkommer en tomaat met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Stamp en wrijf de knoflookteen met een snuf (grof) zeezout glad in een vijzel.
- Voeg de knoflook, samen met 1 eetlepel azijn en 2 eetlepels olijfolie toe aan de soep. Proef en maak het verder op smaak met zout en versgemalen peper en zo nodig extra azijn en olijfolie.
- Laat de gazpacho in de koelkast ijskoud worden of koel hem met een paar ijsblokjes.
- Serveer bij de gazpacho een stukje geroosterd brood met olijfolie en serranoham.