Feestbeesten opgelet! Ticketoplichters slaan hun slag tijdens festivalseizoen

De maatschappij door Kimberly

Yes! Je hebt een kaartje voor het (bijna) uitverkochte festival weten te bemachtigen. Dat wordt fijne muziek, dansen en veel Radlers. Maar wat blijkt nu? Het ticket is hartstikke nep. Nee hè, je bent opgelicht. Heb jij weer. Shit happens?

Feestbeesten opgelet! Er duiken steeds meer social media-oplichters op die zogenaamd kaartjes aanbieden voor feesten en concerten. Vooral nu het festivalseizoen in volle gang is, slaan afzetters hun slag. Op voornamelijk Facebook worden tijdelijke accounts aangemaakt waarmee oplichters hun kaartjes proberen te verhandelen. Echter, zullen de nepaccounts na de ‘deal’ als sneeuw voor de zon verdwijnen. Weg geld!


De klos

Nikki Spijkerman (22) was de klos. Hoe blij ze was toen ze dacht een kaartje te hebben gescoord voor een bijna uitverkocht feest, des te meer ze baalde toen bleek dat het oplichterij was. Wat er was gebeurd? Na het overmaken van de afgesproken € 52, verdween het Facebook-account van waar ze het kaartje had gekocht. Zo vertelt ze aan Metro: “De manier waarop de betaling plaatsvond, was eigenlijk al opmerkelijk. Omdat ik een ING- en zij een ABN AMRO-rekening had, stuurde ze mij een link die ik moest gebruiken om het geld over te maken. Dan zou het direct op haar rekening staan, zei ze. Er ging wel een belletje rinkelen, maar door mijn enthousiasme wilde ik het gevaar niet zien. Bovendien had ik ter controle gevraagd om een kopie van haar legitimatiebewijs, dus ik vertrouwde het wel.” Les van de dag: trek dus, als je het ook maar enigszins niet vertrouwt, voortijdig aan de bel. Of nog beter: koop zoals gezegd je kaartje bij een erkend ticketbedrijf. Ben jij tóch de dupe van online verkoopfraude? Twijfel niet, en doe dan via een internetformulier aangifte bij de politie.

Explosieve stijging

Volgens Bas Ketelaars van de Stichting Stop Internetoplichters is er sprake van een ‘explosieve stijging’ van dit soort streken. Hij houdt vooral zijn hart vast bij uitverkochte festivals en grote concerten. Vorig jaar was het geschatte aantal slachtoffers van online verkoopfraude 450.000, en volgens Bas zullen dat er dit jaar nóg meer worden. Hij adviseert de concert- en festivalgangers daarom ook te kiezen voor een erkend ticketbedrijf, TicketSwap bijvoorbeeld. “Daar betaal je misschien wat meer, maar dan heb je in ieder geval een echt kaartje”, zo zegt Bas. De beheerder van de Facebook-pagina ‘Ticketoplichters Ontmaskerd’ merkt ook een flinke stijging als het gaat om het aantal meldingen die ze krijgen.



5 tips om oplichters op Facebook te ontmaskeren
  1. Controleer allereerst de Facebook-pagina van de verkoper. Als blijkt dat alle informatie er pas afgelopen week op is gezet, of dat diegene amper likes én Koos Vriendloos is, kun je betwijfelen of het profiel echt is. Is het account afgeschermd? Voeg de persoon dan toe.
  2. Vraag of je het ticket bij de verkoper thuis kan komen ophalen. Oplichters schrikken dan vaak terug voor het geven van hun adres.
  3. Schakel een vriend of vriendin in die dezelfde persoon een bericht stuurt met de vraag of het kaartje nog beschikbaar is. Als de verkoper jullie allebei het kaartje belooft, moet er een belletje gaan rinkelen.
  4. Verzoek de verkoper om de tickets te plaatsen op TicketSwap. Dit is een website speciaal opgezet om tweedehands kaartjes te verkopen en controleert de betrouwbaarheid van de verkoper plús de juistheid van het ticket.
  5. Mocht de handelaar in kwestie zijn eigen naam hebben gebruikt, dan kun je op Mijnpolitie.nl checken of de verkoper bekend is bij de politie. 
Ben jij weleens de dupe geweest van online verkoopfraude?