De ramp van MH17: een overzicht
Gisteren werd uitgeroepen tot dag van Nationale Rouw. Uit respect voor de 298 slachtoffers, waarvan 193 Nederlanders, van vlucht MH17 die in Oekraïne door een verschrikkelijke vliegtuigramp om het leven zijn gekomen. Maar het was ook een dag om steun te betuigen voor de nabestaanden die achterblijven. Het verdriet en onbegrip is intens.
Een knuffel en een bloem op de plek van de vliegtuigcrash
Waarom en wie het toestel uit de lucht schoot, is nog altijd onduidelijk, maar alle ogen zijn gericht op de pro-Russische separatisten. Alles wijst er namelijk op dat zij vlucht MH17 uit de lucht schoten. Alsof de ramp nog niet erg genoeg is, waren een dag na de crash de pro-Russische separatisten druk in de weer op de plek van de ramp. Niet om de onderzoekers te helpen of de pers te woord te staan, nee, ze sleepten met de lichamen die ze vonden in dat gebied. Respectloos en onmenselijk. Van over de hele wereld ontstond er veel ophef hierover, omdat er daarnaast ook spullen van slachtoffers, zoals telefoons en persoonlijke eigendommen door de rebellen werden meegenomen. Ook minister president Mark Rutte en onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, waren woedend. Het onbegrip en de machteloosheid wat veel nabestaanden moeten hebben gevoeld, vertaalde hij prachtig in deze toespraak.
Onderzoekers konden een lange tijd hun werk niet uitvoeren. De lichamen van de slachtoffers werden vervoerd naar koelwagons, maar de trein mocht van de rebellen nog niet rijden. Terwijl de politieke machten de Russische president Poetin onder druk probeerden te zetten, werd het verdriet in Nederland alsmaar groter. En dan eindelijk, op maandag 21 juli kon de trein vertrekken.
1 minuut stil
Overal in Nederland was het gisteren om 16:00 een minuut stil. Treinen stopten, overal in het land werden stille tochten en bijeenkomsten gehouden en de hele dag was de ceremonie op Eindhoven Airport live op tv te volgen. Ruim twee miljoen Nederlanders keken zwijgzaam toe hoe 40 lijkwagens klaarstonden op het vliegveld. Een bijzonder gebeuren. Vervolgens reden de lijkwagens in een lange stoet, geëscorteerd door de politie, richting Hilversum, waar de lichamen aankomende dagen kunnen worden geïdentificeerd en onderzocht.
De overheid sloot de snelweg voor de lijkwagenstoet af. Ondanks het verzoek niet langs de wegen te gaan staan, wilden veel mensen toch graag hun respect tonen door spontaan een erehaag van mensen langs de route te maken. Er werden bloemen gegooid, geklapt, maar de mensen stonden vooral in stilte en verdriet toe te kijken. Ook op andere plekken in het land, zoals op festivals, de Zwarte Cross, het skûtsjesilen in Friesland en tal van markten, festiviteiten en zelfs zwembaden werd er stilgestaan bij de ramp. Bekijk dit moment wat er gebeurde bij Zwembad de Wedert in Valkenswaard.
Bij de buitenlandse media bleef de ceremonie niet onopgemerkt. De Amerikaanse zender CNN zond live de beelden van de ceremonie uit en sprak van een bewonderenswaardig eerbetoon voor de slachtoffers en nabestaanden.
Ook in Amsterdam werd er een stille toch gehouden. Mensen droegen wit, de kleur van de vrede, en lieten witte ballonnen op.
Opnieuw komen vandaag twee Nederlandse vliegtuigen op Eindhoven Airport aan, dit keer met 74 lijkkisten. Ook vandaag worden op dezelfde ceremoniële wijze als gisteren de slachtoffers vervoerd van het vliegveld naar Hilversum. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen hierbij niet bij aanwezig zijn, net zoals onze premier, maar er zal wel een afgevaardigde van de regering komen. Ook de nabestaanden zullen bij de ceremonie zijn. Vanwege privacyredenen worden zij ook vandaag niet gefilmd of gefotografeerd door de pers.
Hoe nu verder?
De zwarte dozen van vlucht MH17 worden op dit moment geïnspecteerd en geanalyseerd. Onderzoekers laten weten dat het er nog niet op lijkt dat er met de dozen gerommeld is door de rebellen. Eigenlijk is het nu alleen nog maar afwachten tot de eerste resultaten naar buiten komen. In Oekraïne worden er ondertussen op de plek waar vlucht MH17 crashte de eerste wrakstukken onderzocht.
De hele Nederlandse pers spreekt massaal dat de dag van Nationale Rouw de doden hun waardigheid heeft teruggeven. Laten we hopen dat er gauw meer duidelijkheid over de ramp naar voren komt.
Hoe heb jij gisteren bij de ramp stilgestaan?