Hoor je als dierenvriend vegetarisch te eten?
De gemiddelde Nederlander eet zo’n 9 dieren per jaar, wat neerkomt op 727 dieren in een heel leven. Dat zijn er een heleboel! Kan je als echte dierenvriend dan wel genieten van een mals biefstukje of ben je dan geen dierenvriend?
Nederland telt zo’n 4 miljoen mensen die er regelmatig voor kiezen om hun stukje vlees in te ruilen voor een vleesvervanger. Verder zijn er in ons kikkerlandje ruim 800.000 vegetariërs en 20.000 veganisten. De laatste jaren zijn deze aantallen flink gestegen. Een van de redenen is omdat men de bio-industrie helemaal zat is.
Kalfjes die vrijwel meteen bij hun moeder vandaan worden gehaald en varkens die duizenden kilometers worden getransporteerd omdat het slachten dan ietsjes goedkoper is. Jaarlijks worden er 500 miljoen dieren in de bio-industrie gehouden, waarvan een groot deel wordt ‘vernietigd’, alsof het dingen zijn, omdat ze niet genoeg geld opbrengen. Dit wetende komt toch de volgende vraag naar boven borrelen: hoor je als dierenvriend vegetarisch te eten?
Nee
Miriam (22): “Je kan ook gewoon een dierenvriend zijn als je wel vlees eet. Natuurlijk ben ik tegen de bio-industrie. Ik hou van dieren, dus ik wil dat ze goed behandeld worden en een mooi leven hebben. Maar waarom zou ik vlees laten liggen als het niet uit de bio-industrie komt? Als je maar weet waar je vlees vandaan komt, er goed voor het dier is gezorgd en hij op een humane manier is gedood. Er is namelijk genoeg vlees te vinden dat niet uit de bio-industrie komt. Als je weet dat een dier een mooi leven heeft gehad, waarom zou je het dan niet eten? Het dier heeft in de wei rond kunnen grazen, heeft voldoende ruimte gehad, heeft genoeg te eten gehad en is goed verzorgd. Dan is er niets mis mee om een dier aan het einde van zijn leven te slachten en op te eten. Het eten van vlees is niet voor niets een deel van de natuur. Er zitten heel veel gezonde stoffen in en anders vergaan die goede voedingsstoffen. Ik ben het er niet mee eens dat dieren worden gedood puur als hobby, zoals jagen. Maar ik ben ook niet tegen het eten van biologisch vlees. Het eten van vlees is nu eenmaal een deel van de natuur.”
Ja
Larissa (23): “Ik vind het nogal hypocriet om te zeggen dat je een dierenvriend bent en wel gewoon vlees eet. Veel mensen weten vaak niet eens waar hun vlees vandaan komt. Dus het kan makkelijk afkomstig zijn uit de bio-industrie. Zelfs als je alleen biologisch vlees eet, ben je niet heel erg bewust bezig. Vaak wordt een mannetjeskalf al heel jong geslacht omdat boeren niets aan hem hebben. Boeren hebben slechts een paar stieren nodig voor de voortplanting en aan de rest van de stiertjes hebben ze niks, want die geven geen melk. Het is bekend dat dieren in de bio-industrie geen leuk leven hebben, maar biologische dieren zijn niet altijd veel beter af. Het verschil met de bio-industrie is dat bijvoorbeeld koeien een x-aantal uren per jaar buiten lopen, dat een kalfje niet meteen bij zijn moeder wordt weggerukt en dat een biologische koe 1 of 2 jaar langer leeft dan een koe uit de bio-industrie. Een koe kan makkelijk 20 jaar oud worden, maar ze wordt meestal na 5 á 6 jaar al geslacht. Ook al heeft dat beestje dan nog zo’n ‘goed leven’ gehad, ze had makkelijk veel langer kunnen leven. Ik vind daarom dat je als dierenvriend geen vlees moet eten.”
Wat vind jij? Kun je als dierenvriend gewoon vlees eten?