Voeten: pas als er iets mis mee is, merken we hoe belangrijk ze zijn. Maar dan zit je al wel met de gebakken peren. Om je zo snel mogelijk weer op de been te krijgen: veelvoorkomende voetproblemen én de oplossingen!
Voetschimmel en kalknagel
Wat is het? Heb je last van voetschimmel, dan zie je vaak dat je huid schilferig wordt, voornamelijk tussen je tenen. De huid onder de schilfers kan rood en pijnlijk zijn. Ook kunnen er blaasjes op je voeten zitten en je voeten voelen misschien week aan. Soms kun je last krijgen van een kalknagel: de teennagel wordt dan dikker en broos en krijgt een gelige kleur.
Hoe kom je eraan? Voetschimmel loop je op als je met je blote voeten op vochtige vloeren loopt. Denk aan zwembaden en doucheruimtes. Ook zweetvoeten in slechtventilerende schoenen en een verstoorde zuurgraad van de voethuid (door gebruik van zeep) kan voetschimmel veroorzaken.
Hoe kom je ervanaf? Voetschimmel kun je aanpakken door iedere dag je voeten te wassen met water of een pH-neutrale zeep. Droog je voeten goed af (ook tussen je tenen!) en trek iedere dag schone sokken van katoen of wol aan. Draag daarnaast schoenen die goed ventileren, zoals leren schoenen. Ga je naar het zwembad of gemeenschappelijke ruimtes met vochtige vloeren? Trek dan slippers aan. Er zijn ook medicijnen tegen schimmelvoeten en –nagels. Sommige breng je aan op de huid, andere neem je in. Het laatste is alleen het geval als je een kalknagel wilt bestrijden.
Likdoorn
Wat is het? Een likdoorn is een eeltknobbel die op je voeten zit. In die eeltvorming zit een eeltpit.
Hoe kom je eraan? Iedereen heeft eelt op zijn voeten, wat de huid beschermt tegen druk. Als de druk op een bepaalde plek op je voet groter wordt, kan er eeltvorming met een eeltpit ontstaan. De druk op de huid kan vergroot worden door knellende schoenen, overgewicht of een verandering in de stand van je voeten.
Hoe kom je ervanaf? Door de druk op je voeten te verlichten. Dit kan door schoenen te kopen die goed passen en het laten aanmeten van steunzolen. Je kunt daarnaast likdoornpleisters op je voet plakken, die ervoor zorgen dat de druk op de likdoorn afneemt. Tot slot kun je de eeltpit laten behandelen door een pedicure of door een podoloog; een voetdeskundige.
Wratten
Wat is het? Wratten zijn eeltvormige, goedaardige gezwelletjes. Ze komen vaak voor op de handen en voeten.
Hoe kom je eraan? Wratten worden veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV) en zijn besmettelijk. Je kunt wratten krijgen via huid-op-huidcontact met iemand anders. Als je een wrat openkrabt, kan het virus naar buiten, waardoor je meer wratten kunt krijgen.
Hoe kom je ervanaf? Een behandeling van wratten is niet per definitie nodig; bij 80% van de mensen verdwijnen deze goedaardige uitstulpinkjes vanzelf binnen 1 jaar. Heb je erg last van de wratten, dan kan de huisarts er monochloorazijnzuur opdoen, wat het virus doodt en de wrat laat verdwijnen. Het is ook mogelijk salicylzuurzalf op de wrat (let op: alleen op de wrat, dus dek de huid eromheen af met een pleister) te smeren. Hier wordt de wrat weker van. Enkele dagen later kan de huisarts de wrat dan makkelijker weghalen. Hoewel de bovenstaande behandelingen effectief zijn, helpen ze niet altijd. Vaak zijn de behandelingen ook hinderlijker dan de wrat zelf.
Zweetvoeten door overmatig zweten
Wat is het? Heb je zweetvoeten doordat je overmatig zweet, dan heet dit hyperhidrosis plantares. Je voeten zijn continu nat van het zweten en voelen vaak koud aan. Door het zweten wordt je huid ook rimpeling. Het zweet zelf stinkt overigens niet, maar komt het in aanraking met bacteriën op de huid, dan kan er een typische zweetgeur van je voeten afkomen.
Hoe kom je eraan? Vaak is niet bekend wat de oorzaak van hyperhidrosis is. Het kan zijn dat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen ontstaat, maar erfelijkheid kan ook een rol spelen. Zijn het niet alleen je voeten die overmatig zweten, maar ook andere delen van je lichaam, dan kunnen onder meer menopauze, overgewicht of bepaalde medicijnen de oorzaak zijn.
Hoe kom je ervanaf? Er zijn verschillende manieren om hyperhidrosis aan te pakken. Loop, wanneer het kan, op blote voeten. Draag je schoenen, zorg er dan voor dat die van leer zijn; dit materiaal ademt beter. Je sokken kunnen het best van katoen zijn. Het helpt ook om je voeten meerdere malen per dag te wassen met antibacteriële zeep. Doe je dit, droog je voeten daarna dan goed af. Met talkpoeder kun je ze droog houden. Ook een voetendeo (bijvoorbeeld van Gewohl) kan uitkomst bieden.
Soms is er iets grover geschut nodig om je zweetvoeten te behandelen. Zo kun je ze ook met aluminiumchloride insmeren, wat de afvoergangen van de zweetklieren verstopt. Andere opties zijn het plaatsen van je voeten in een bak water waar een zwakke elektriciteitslading doorheen geleid wordt (iontoforese), het ontvangen van botuline-injecties, die de productie van zweet stopzetten, en tabletten (anticholinergica), die de activiteit van de zweetklieren tegengaan. Is je aandoening echt ernstig, dan kan ook een operatie overwogen worden waarbij enkele zenuwenbanen geblokkeerd worden (sympathectomie). Vaak heeft dit succes.
Ingegroeide teennagel
Wat is het? Bij een ingegroeide teennagel is het puntje van je groteteennagel in je nagelbed gegroeid, waardoor een wondje is ontstaan. Je teen kan er flink zeer van doen, en heb je al langer last van een ingegroeide nagel, dan kan je teen er rood en dik uitzien. Daarnaast zie je vaak dat er wat wild vlees is ontstaan. Ook is het mogelijk dat er pus vrijkomt.
Hoe kom je eraan? Het rondknippen van je nagels en het dragen van te kleine schoenen zijn de boosdoeners van een ingegroeide teennagel. Ook kromme nagels en veelvuldig aan je teen peuteren zijn mogelijke oorzaken.
Hoe kom je ervanaf? Het kan helpen om twee keer per dag je voeten in een badje warm water met soda te doen. Het is niet gezegd dat dit altijd werkt, maar sommige mensen menen dat de pijn erdoor verlicht wordt. Ook is het belangrijk dat er geen druk op je teennagel komt te staan. Draag daarom schoenen die ruim zitten, of doe slippers aan. De huisarts kan daarnaast een rubberen bandje onder je nagel doen, zodat de nagel daar overheen kan groeien. Het wilde vlees stipt hij daarna aan met zilvernitraat, zodat dit wegweekt.
Helpt een bandje onder je teen niet om de ingegroeide nagel te behandelen, dan kan je dokter een kleine operatie aan je teen uitvoeren. Onder verdoving snijdt hij een stukje van je nagelbed en nagel weg, of knipt hij in de lengte een stukje van je teennagel af. Daarna wordt het stukje nagel aan de kant waar dit is ingegroeid, weggehaald. Uiteindelijk krijg je een watje onder je nagel waar Fenol op zit, wat ervoor zorgt dat het ingegroeide deel niet teruggroeit. Nadat dit is gebeurd, wordt je teen verbonden.
Geraadpleegde bronnen: apotheek.nl, huidarts.info, huidziekten.nl en thuisarts.nl
Heb jij weleens een van bovenstaande voetproblemen gehad?