Waarom kun je soms niet stoppen met eten?
Iedereen heeft weleens van die dagen dat ze gewoon niet kunnen stoppen met eten. Je propt alles dat binnen handbereik ligt in je mond, maar op een of andere manier raak je maar niet vol. We zijn er nu eindelijk achter hoe dat komt!
Heb jij soms ook dagen dat je maar niet kunt stoppen met eten? Alles wat je ziet maakt je hongerig en je hebt het gevoel alsof je maag een groot, zwart gat is. Er is een aantal redenen waarom je dit soms meemaakt en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!
Je krijgt te weinig slaap
Uit onderzoek van het medische tijdschrift Obesity is gebleken dat mensen die te weinig slaap krijgen de volgende dag 248 calorieën meer consumeren dan normaal. Dit komt voornamelijk omdat ze voor fastfood en suikerdrankjes gaan en fruit en groenten laten staan. Je lichaam is namelijk vermoeid en hunkert naar voedsel dat een snelle energieboost kan leveren.
Volgens de onderzoekers heb je een verhoogd risico op overgewicht als je niet genoeg slaap krijgt. Dit komt doordat stress de natuurlijke balans in je lichaam verstoort, waardoor je lichaam niet meer goed kan aangeven of je honger hebt of vol zit.
Je eet te veel koolhydraten
Als jij 's ochtends wakker wordt met een enorme hunkering naar voedsel, kan het zijn dat je lichaam in je slaap een enorme sugar crash heeft meegemaakt. Dit kan komen doordat je de avond ervoor koolhydraatrijk voedsel hebt gegeten, zoals pizza of taart.
De geraffineerde koolhydraten worden omgezet in glucose, een door je lever geproduceerd suiker dat je hersenen aandrijft. Een teveel aan glucose kan ervoor zorgen dat je suikerniveau snel stijgt en net zo snel weer daalt. Het resultaat is dat je hersenen hunkeren naar suiker en een hormoon vrijgeven dat jou het gevoel geeft dat je snel en veel moet eten. Het is dus niet zo handig om veel suiker of koolhydraten te eten, zeker niet vlak voordat je naar bed gaat.
Je hebt alcohol gedronken
Drank geeft je niet alleen een kater, maar ook een enorme drang naar vet voedsel met veel suikers erin. Uit onderzoek van het medische tijdschrift Alcohol And Alcoholism blijkt dat slechts drie glazen wijn al kan zorgen voor een flinke hongerklop. Dit komt doordat het hormoon leptin wordt verminderd. Leptin gaat het hongergevoel normaal gesproken tegen. Tegelijkertijd snakken je hersenen naar glucose, omdat je lever door het verteren van alcohol niet genoeg tijd heeft gehad om suikers die kant op te sturen.
Je ziet advertenties voor eten
We weten allemaal hoe verleidelijk het is om even langs de McDonald's te rijden als we die gouden boogjes langs de snelweg zien. Dit komt omdat alleen de gedachte aan het eten je al een serieuze hongerklop kan geven. Ook de geur van voedsel kan ervoor zorgen dat je al het eten dat je ziet naar binnen wilt proppen. Uit laboratoriumtestjes is gebleken dat onze hersenen als het ware oplichten als we ons favoriete voedsel ruiken. Dit is te vergelijken met de manier waarop verslaafden reageren als ze aan hun volgende 'fix' denken. Deze reactie zorgt ervoor dat je wilt eten, terwijl je eigenlijk helemaal geen honger hebt.
Je drinkt niet genoeg water
Dit is een fout die veel mensen maken. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt op een dag, ga je dorst verwarren met honger. Het resultaat is dat je gaat eten, terwijl je lichaam eigenlijk naar water snakt. Probeer ten minste twee liter water per dag te drinken, zelfs als je eigenlijk geen dorst hebt. Op die manier voorkom je dat je onnodig gaat snacken.
Je hebt last van het 'buffet effect'
Als je veel verschillende dingen eet in één zitting, kan het zijn dat je meer eet dan nodig is. Dit heet het 'buffet effect' en kan worden gekoppeld aan het gezegde 'je ogen zijn groter dan je maag'. Je wilt meer eten dan eigenlijk nodig is, omdat het er allemaal goed uitziet en lekker smaakt. Bovendien kan een smaak die je nog nooit eerder hebt geproefd ervoor zorgen dat je meer van dat voedsel wil eten - ook al zit je propvol.
Je eet te snel
We gaan het toch nog maar even zeggen: je moet rustig eten! Het duurt meestal 20 minuten voordat je hersenen doorhebben dat je vol zit en als je te snel eet, kom je daar pas achter als het te laat is. Kauw dus weloverwogen en schrok je voedsel niet naar binnen.
Je moet ongesteld worden
Tja... Dit heeft te maken met hormonen die je lichaam proberen voor te bereiden op de eventuele komst van een baby. Ruim 74 procent van de vrouwen heeft vlak voor haar menstruatie last van plotselinge vreetbuien en 56 procent wil ook tijdens haar ongesteldheid naar de koekjestrommel grijpen. Herkenbaar, dames?
Wat is bij jou de reden dat je niet kunt stoppen met eten?