Zo motiveer je jezelf om zonder social media op te staan

Lifestyle door Merel

Je kent het wel: je wordt wakker en het eerste wat je doet is je social media en berichtjes checken. Voor je het weet ben je weer de gekste TikToks aan het kijken en is het opeens een half uur verder. Wat nou als je je ochtend een keer zonder social media begint? Wij vertellen waarom je dit moet proberen en geven tips hoe je van de socials wegblijft.

Lees ook: Dit is waarom het bijhouden van je schermtijd belangrijk is

Dopamine-boost door social media

Van alle smartphonegebruikers kijkt 80% de eerste 15 minuten van de dag op hun telefoon. Je krijgt hierdoor namelijk een enorme dopamine-boost: een fijn gevoel dat je voldoening geeft. Het gebruik van je telefoon net na het wakker worden, verstoort je dopamine-niveaus. Dit leidt tot verminderde concentratie en productiviteit gedurende de dag.

Te veel prikkels

Ook zorgt ’s ochtends meteen je telefoon induiken voor veel impulsen en prikkels van bijvoorbeeld e-mails, berichten, social media updates en nieuws. Je wordt daardoor gelijk in de verhalen, meningen en belangen van anderen getrokken, terwijl je je dag beter kan starten met bedenken wat jij wil doen.

Tips voor een rustige start van de dag

  1. Verban je telefoon uit je slaapkamer. Door je telefoon buiten je slaapkamer te houden, heb je meer tijd voor jezelf om écht wakker te worden. Het is bovendien minder verleidelijk om op je telefoon te kijken, omdat hij niet binnen handbereik ligt.
  2. Begin met een simpele taak, bijvoorbeeld je bed opmaken. Hierdoor ben je gelijk bezig met iets doen voor jezelf in plaats van bezig te zijn met anderen. Wanneer je hier een vaste morning-routine van maakt, ben je sneller productief en positiever ingesteld.
  3. Zoek een andere ochtendactiviteit. Denk aan een bewuste activiteit, zoals journalen, wandelen of je dag plannen. Ook kan je met de tijd die je anders aan social media zou besteden een uitgebreid ontbijtje voor jezelf maken.
  4. Schakel je meldingen uit of zet je telefoon op niet storen. Hierdoor raak je niet afgeleid door alle berichtjes die binnenkomen en is het minder verleidelijk om toch even te spieken.
  5. Gebruik een app die je social media blockt. Voorbeelden hiervan zijn ‘Freedom’ of ‘One Sec’. De app-blocker zorgt ervoor dat je helemaal niet op het platform kan of dat er een extra scherm komt met een reminder om de app af te sluiten.
  6. Bedenk welke social media er echt toe doen. Zijn er apps die eigenlijk niet zo veel toevoegen voor jou? Denk er dan over na om deze te verwijderen, zodat je er ook niet door afgeleid raakt.

Na zo’n 66 dagen is een gewoonte pas automatisme geworden. Geef jezelf dus de tijd om je gewoontes aan te passen en ben hier elke dag bewust bezig. Succes!

Lees ook: Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt