Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag treft jaarlijks 1,7 miljoen Nederlanders. Toch is het soms onduidelijk wat er onder seksueel grensoverschrijdend gedrag valt. Wij leggen het uit.
Er is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag als iemand iets seksueels doet wat de ander niet wil. Dat kan iets lichamelijks zijn, maar dat hoeft niet. Dit kan grote gevolgen hebben voor iemand die dit meemaakt. Online of offline, de impact is groot.
Voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag
-
Ongepaste, dubbelzinnige of flirterige opmerking maken.
-
Ongepaste uitnodiging of een oneerbaar voorstel, bijvoorbeeld voor een intiem afspraakje.
-
Ongewenst aandringen op seksueel contact of op een relatie zonder dat iemand dat wilt.
-
Ongewenst intieme vragen stellen.
-
Ongepaste seksuele grappen maken.
-
Opdringerige uitlatingen doen over iemands seksuele geaardheid of uiterlijk.
-
Naar iemand gluren.
-
Iemand nafluiten of naroepen op straat.
-
Intimiderend en ongepast naar iemand staren.
-
Het ongewenst gebruiken van seksuele bijnamen.
-
Ongewenst berichten sturen van seksuele aard.
-
Ongepaste vormen van toenadering via social media (waaronder grooming).
-
(Pogingen tot) ongewenste aanrakingen zoals een arm om de schouder leggen, knijpen, omhelzen of zoenen.
-
Iemand aanranden.
Hoe weet je of iets seksueel grensoverschrijdend gedrag is?
Als het seksuele contact gewenst is dan voldoet het aan drie voorwaarden. Als het hier dus niet aan voldoet dan is het seksueel grensoverschrijdend. Deze voorwaarden beschrijven we hieronder.
-
Het seksuele contact is vrijwillig, dat geldt voor iedereen die erbij betrokken is. Of dat nou twee mensen zijn of vijf. Iedereen moet het ermee eens zijn dat het gebeurt.
-
Iedereen die erbij betrokken is heeft toestemming gegeven voor het seksuele contact.
-
Bij het seksuele contact heeft iedereen een gelijkwaardige relatie met elkaar. Er zijn dus geen extreem grote leeftijdsverschillen of een situatie waarbij iemand afhankelijk is van de ander (zoals bij een werkgever).
Als iemand zich dus niet aan een van bovenstaande voorwaarden houdt, is er sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Een grens is voor iedereen anders
Om zeker te weten dat je de grens van een ander niet over gaat, is het goed om hier duidelijk over te praten met elkaar. Wat voor jou als een logische volgende stap kan voelen, hoeft dat niet ook voor de ander zo te zijn. Daarom is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Vraag daarin wat iemand wel en niet fijn vindt. Zo kan je er samen voor zorgen dat het leuk blijft voor iedereen.
Wat kan je doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt?
Weet dat jij hier nooit schuldig aan bent en dat je je niet hoeft te schamen. Je kan het volgende doen als je grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt:
-
Erover praten: het kan helpen om er met iemand over te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of je partner. Ook staan er dag en nacht professionals voor je klaar om je te helpen, zoals Centrum Seksueel Geweld. Bel 0800-0188 of chat anoniem met een van hun medewerkers.
-
Aangifte doen: als er iets gebeurd dat strafbaar is, kan je hiervan aangifte doen. Neem contact op met de politie via 0900-8844 en vraag naar de afdeling Zedenzaken in jouw regio. Aangifte doen is niet verplicht.
-
Een melding doen bij de politie: je kan in plaats van aangifte doen ook een (anonieme) melding maken bij de politie.