Jenny: 'Ik werd misbruikt door mijn stiefvader'
Toen Jenny vijf jaar oud was hertrouwde haar moeder met haar stiefvader. "Ik had geen vaderfiguur in mijn leven, dus ik accepteerde mijn stiefvader al snel als mijn papa", vertelt ze. Jenny had een goede band met haar stiefvader, maar dat veranderde toen hij rond haar achtste ineens met haar wilde douchen. Helaas bleef dit niet bij één keer. ?Ik moest hem dan aftrekken. Het gebeurde altijd thuis als er niemand anders aanwezig was. Ik moest hem bevredigen, soms met de hand en soms oraal.?
Onzeker
Het misbruik ging wel vier jaar achter elkaar door, maar het stopte toen Jenny twaalf jaar was. Ze woont inmiddels een jaar op zichzelf, maar heeft haar stiefvader tot ze verhuisde nog iedere dag gezien. Ze heeft erg getwijfeld of ze hem moest aangeven bij de politie. ?Ik heb nooit aangifte gedaan. Eerst niet omdat ik echt doodsbang was, maar daarna ook omdat ik heel erg aan mezelf begon twijfelen. Ik woonde met die man samen en hij heeft zich nooit anders tegen mij gedragen. Ergens twijfel ik nog steeds aan mezelf, is het wel echt gebeurd? Maar dan denk ik altijd: zoiets verzin je niet.?
Jenny heeft veel problemen gehad na haar misbruik. De relatie tussen haar en haar moeder werd heel slecht omdat ze zo?n groot geheim verborgen moest houden. Ook is ze erg onzeker geworden. ?Ik voelde me naïef en ontzettend zwak, omdat ik er nooit wat van heb gezegd, er nooit iets tegen gedaan heb. Door de slechte band met mijn moeder en het minimale vertrouwen in mensen dat ik nu heb, ben ik redelijk lang eenzaam geweest. Ik ben meerdere malen in een depressie geraakt en heb enkele zelfmoordpogingen gedaan.?
Hulp
Op een gegeven moment kon Jenny niet meer tegen de nachtmerries en het gevoel dat ze waardeloos was. Dat was het moment waarop ze besloot hulp te zoeken. ?Ik ben naar de huisarts gestapt en gezegd dat het mentaal helemaal niet goed met mij ging en dat ik graag met iemand wilde praten?, vertelt ze. ?Eerst ben ik terecht gekomen bij de psycholoog boven mijn huisarts, de eerstelijnspsycholoog. Maar die had gauw door dat ik veel meer hulp nodig had en toen ben ik verwezen naar Altrecht, tweedelijnspsychologenzorg. Hier ben ik ruim tweeënhalf jaar in therapie geweest."
Jenny kreeg onder andere de diagnose PTSS (posttraumatische stressstoornis) en depressie. Ze geeft aan dat ze er nog steeds veel last van heeft: "Ik heb zo nu en dan nog nachtmerries en word dan gillend en zwetend wakker?, zegt ze. ?Zo in mijn dagelijkse bezigheden denk ik er niet vaak aan, maar de momenten dat ik bij mijn moeder op bezoek ga ben ik altijd erg opgefokt en word ik erg misselijk. Als ik tv zit te kijken en er komt iets voorbij over seksueel geweld, dan klap ik helemaal dicht. Ik weet gewoon niet hoe ik ermee om moet gaan.?
Vertrouwen
Door het seksueel misbruik heeft Jenny erg weinig vertrouwen overgehouden in mensen, vooral in mannen. ?Ik ga er eigenlijk vanuit dat mannen mij alleen zouden willen voor de seks?, vertelt ze."Ik heb weinig mensen verteld over het misbruik. Alleen twee goede vriendinnen en mijn ex-vriend weten het. Mijn moeder niet."
?Mijn beste vriendin was vooral erg boos toen ze het hoorde. Ze vond het niet eerlijk dat het mij overkomen was. Maar ik ben blij dat ze me niet anders behandelt nu. Mijn ex ging er heel goed mee om en hield er rekening mee. Hij had alleen moeite om naar mijn moeders huis te gaan, omdat mijn stiefvader daar ook was.?
Relaties
"In het verleden heb ik bij vriendjes veel moeite gehad met seksuele handelingen. De seks zelf niet zo, maar alle andere handelingen wel. Ik kon er niet van genieten?, vertelt Jenny. ?In mijn vorige relatie heb ik veel begrip gehad en daardoor heb ik ook veel meer zelfvertrouwen gekregen. Dat hielp wel om echt te kunnen genieten van de seks.?
Ondanks dat ze in haar relatie meer zelfvertrouwen heeft gekregen, is ze op dit moment weer single. ?Onze relatie werkte niet goed meer en dus hebben we het samen uitgemaakt``, zegt Jenny. "Ik denk niet dat mijn misbruik daar direct een grote reden voor is geweest, maar wel de manier waarop het misbruik mij gevormd heeft. Het gaat namelijk wel een stuk beter, maar toch heb ik nog vaak last van vertrouwensproblemen en onzekerheid. Dat heeft mij wel tot een wat moeilijker persoon gemaakt.?
Jenny realiseert zich nu wel dat zij nergens fout is geweest. "Het is niet mijn schuld", zegt ze. "Ik hoop dat andere meiden die met misbruik te maken hebben gehad, hierdoor misschien leren dat zoiets nooit je eigen schuld is."
Lees ook onze andere real life verhalen.