Op deze leeftijd trouwen de meeste vrouwen tegenwoordig
Als twintiger herken je het vast wel: iedereen om je heen stapt opeens in het huwelijksbootje. Meiden waarmee je vroeger op de basisschool hebt gezeten hebben opeens twee achternamen op Facebook en o-ve-ral zie je foto's van bruiloften voorbijkomen. Hoewel je zelf misschien nog lang niet toe bent aan trouwen (of wel), is het natuurlijk helemaal niet zo heel vreemd om in je twintiger-jaren te trouwen. Op welke leeftijd trouwen de meeste vrouwen eigenlijk?
Lees ook: 3x tips om je vrijgezellenfeest budgetproof te houden
Op welke leeftijd trouwen de meeste vrouwen?
Er is natuurlijk geen 'perfecte' leeftijd voor vrouwen om te trouwen. Dat werkt namelijk voor iedereen anders. Toch kan het soms voelen alsof je achterloopt als je nog niet getrouwd bent en iedereen om je heen het ja-woord geeft. Maak je hier sowieso geen zorgen om, want trouwen is een heel groot ding dat je niet zomaar voor de leuk doet. Anyway, het is wel heel leuk om te weten op welke leeftijd de meeste vrouwen trouwen.
ThePerfectWedding.nl deed onderzoek en kwam met een duidelijk antwoord. Mensen trouwen tegenwoordig op veel latere leeftijd dan vroeger. Vorig jaar was de gemiddelde vrouw die trouwde, 30 jaar!
Later trouwen
Tien jaar geleden was dat getal wat lager, namelijk 28 jaar. Kijken we nóg verder terug, naar 1983 bijvoorbeeld, dan gaven de meeste vrouwen op 22-jarige leeftijd het ja-woord. Bij mannen ligt dat getal nog weer anders. Vorig jaar trouwden de meeste mannen op 31-jarige leeftijd, terwijl dit tien jaar geleden nog 29 jaar was. Zo’n 40 jaar terug was 24 jaar de meest voorkomende trouwleeftijd voor mannen. Interessant!
Waarom is de trouwleeftijd hoger?
Dat mensen tegenwoordig op latere leeftijd trouwen, dat is wel duidelijk. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Trouwexpert Sarah Glasbergen legt het uit: "Dat mensen op steeds latere leeftijd trouwen, heeft verschillende redenen. Zo willen veel mensen eerst hun studie afronden en carrière maken voordat ze gaan trouwen. Daarnaast willen ze meer tijd voor zichzelf om te ontdekken wat ze echt willen in het leven. Ook is er een verschuiving in sociale normen en waarden, zo is samenwonen voor het huwelijk nu veel meer geaccepteerd dan vroeger." Makes sense.
Huwelijken in Nederland
Fun fact: in Nederland trouwden vorig jaar 67.959 koppels. Daarnaast is ook Bloemendaal een superpopulaire plek om te trouwen. Natuurlijk woont niet iedereen in Bloemendaal, dus dat betekent dat steeds meer mensen buiten hun eigen gemeente in het huwelijk treden. Glasbergen zegt hierover: "De locatie speelt een steeds belangrijkere rol als het gaat om de perfecte bruiloft. Aanstaande bruidsparen kiezen daarom vaker voor een bijzondere trouwlocatie, zelfs als dat betekent dat ze een stukje moeten reizen."