5x sneaky manieren waarop je per ongeluk je relatie saboteert
Een relatie met iemand opbouwen kan best eng zijn. Door deze angst kunnen we soms onszelf saboteren. Wil jij dit voorkomen? Dit zijn de vijf sneaky manieren waarop je per ongeluk je eigen relatie saboteert.
Lees ook: Zo weet je of je té afhankelijk bent van je partner
De verwachtingen die je hebt voor je partner zijn niet realistisch
Het is belangrijk om te weten wat je zoekt in een partner, maar je verwachtingen kunnen ook iets te ver gaan. Wanneer je verwachtingen te hoog zijn, kan eigenlijk niemand hieraan voldoen. Je saboteert hiermee iedere relatie die je begint omdat iedere persoon die je date gedoemd is om te falen. Het is goed om een lijstje met dealbreakers te hebben voor jezelf zodat je weet wanneer een relatie echt niet gaat werken, maar wanneer deze lijst te lang wordt, saboteer je je eigen liefdesleven.
Je begint grote ruzies vanwege kleine problemen
Ruzie maken is normaal binnen een relatie, maar niet ieder meningsverschil hoeft te veranderen in een schreeuwwedstrijd. Wanneer ieder klein dingetje gelijk een grote ruzie wordt, kan je dit gaan gebruiken als een excuus om de relatie te beëindigen. Jullie hebben constant ruzie, en dat is niet goed. Je praat het goed omdat deze manier van denken heel logisch klinkt, maar eigenlijk maak je het probleem zelf veel groter dan het is. Je bent op zoek naar redenen om ruzie te maken en dus naar een excuus om weg te lopen.
Je trekt je terug zodra de relatie te serieus wordt
De honeymoon fase duurt niet voor altijd. Zodra je deze fase verlaat, voelt een relatie opeens heel echt. Je denkt serieus na over een toekomst samen en wat hier allemaal bij komt kijken. Wanneer je deze nieuwe fase aanschouwt als een reden om weg te lopen, is dat een vorm van zelfsabotage. Je gaat opeens naar allerlei problemen zoeken in je relatie. Het idee van een serieuze relatie is iets waar je bang van wordt in dit geval. Je gaat dan zoeken naar redenen om niet in deze enge fase te hoeven blijven. Hiermee is de kans groot dat je een relatie stuk laat lopen die misschien heel mooi had kunnen worden, maar het heeft nooit de kans gekregen.
Je zoekt constante validatie bij je partner
Duidelijke en eerlijke communicatie is noodzakelijk in een relatie, maar constante validatie zou niet nodig hoeven zijn. Je vraagt de ander constant of ze nog wel van je houden. Wanneer je dit doet voelt dit niet per se slecht, je probeert jezelf te behoeden voor mogelijke pijn. Je wil niet dat de ander je zomaar pijn kan doen. Maar wat je hier eigenlijk mee doet is je partner het gevoel geven dat jij twijfelt aan de relatie.
Je straft je partner met stilte of andere passief-aggressieve gedragingen
Je partner straffen met de silent treatment voelt voor jou als een test die de ander moet doostaan. Je wil checken of ze komen smeken om vergiffenis, maar je zo opstellen kan je partner juist wegduwen. Je partner kan geen gedachten lezen. Ze zullen dus waarschijnlijk niet weten waarom je opeens zo afstandelijk bent. En ook als ze echt van je houden, kan dit ze van je wegduwen.