Zo weet je of je té afhankelijk bent van je partner

Relaties door Anne-Fleur

In je leven heb je het vast weleens voorbij zien komen: mensen die compleet veranderen in hun relatie en daarmee erg afhankelijk zijn van hun partner. Vaak heb je een roze bril op in je relatie, waardoor je als het ware een beetje 'blind' bent voor de wat minder positieve kanten aan je relatie. Maar hoe kom je er uiteindelijk achter of je té afhankelijk bent van je partner?

Lees ook: Dit is de ‘invisible string theory’ van TikTok

Afhankelijk van je partner

Misschien vraag je je bij je eerdere relaties wel eens af hoe je de red flags (vanuit jezelf) nooit eerder hebt gezien. Deze blind spot zie je vaak helaas pas na een verloop van tijd in. Alle red flags doen je niet zoveel omdat je er eigenlijk liever niet naar kijkt. Je stopt het als het ware weg. Maar eigenlijk is the damage op zo'n moment already done.

Zo herken je bij jezelf of je te afhankelijk bent van je partner

Het kan zijn dat jij ook te afhankelijk bent van je partner, maar goed, geef dat maar eens toe... Dat is natuurlijk heel lastig om te doen, dus hierbij een aantal punten waarmee jij bij jezelf kunt herkennen of jij ook last van deze blinde vlek hebt.

1. Jouw partner zorgt er (onbewust) voor dat je je vrienden en familie niet ziet

En dat negeer jij... Je bent immers met je partner, dus meer heb je niet nodig toch? Fout! Ook in een relatie is het nog steeds belangrijk om je vrienden en familie te zien. Ja, je bent wel besties met je partner, maar dat betekent niet dat je jouw 'oude' besties zomaar moet laten zitten. Ze staan je altijd bij door dik en dun, dus blijf dat contact onderhouden!

2. Je maakt excuses voor het slechte gedrag van een ander

Iedereen in een relatie valt weleens uit tegen elkaar. Misschien heb je een slechte dag of gaat het gewoon even niet zo lekker. Maar als iemand vaak onaardig en zelfs een beetje gemeen met jou omgaat, dan is dat natuurlijk hartstikke toxic. Voorál in een relatie. Wanneer je voor jezelf weet dat dit geen goed gedrag is, dan is er in principe niet veel aan de hand. Maar als je excuses gaat maken voor het slechte gedrag van jouw partner...

3. Je spreekt je niet uit over je relatie

Vind jij het lastig om met vrienden of familie te kletsen over de slechtere dingen in je relatie? Dan kan het maar zo zijn dat je eigenlijk een beetje bang bent om erover te praten én meningen van anderen te horen. Je wil namelijk helemaal niks weten over dat het niet zo goed gaat, en als je dit aan een ander vertelt, dan voelt het als een werkelijkheid. Eigenlijk weet je diep van binnen dat het niet helemaal lekker gaat, maar bij de gedachte aan alleen zijn (zonder je partner) word je ook niet blij van. Ja, je raadt het al: misschien ben je ietwat te afhankelijk.