Waarom (en hoe) je een no spend month moet inlassen

Lifestyle door Anne-Fleur

Door alle social media exposure die we dagelijks krijgen worden onze wensenlijstjes alsmaar groter en groter. Nieuwe kleding hier, toffe schoenen daar, skin care, sieraden, noem het maar op. Geef jij meer uit dan je eigenlijk zou willen en houd je aan elke salaris een stukje maand over? Dan is het misschien tijd om een zogenaamde no spend month in te lassen. We leggen je in dit artikel uit hoe het werkt.

Lees ook: Wist jij dit? Zo duur is een scheiding

Te veel geld uitgeven

Tegenwoordig is het spenderen van geld ontzettend makkelijk, met je telefoon of smartwatch geef je zo honderden euro's uit. *pling* Betaald! Fysiek voel je er niks van, maar in werkelijkheid kelderen de nummers op jouw bankrekening snel. Voor je het weet heb je teveel uitgegeven en kun je de rest van de maand op droog brood leven. Je snapt misschien zelf wel dat dit niet helemaal gezond is en dat je toch echt moet leren om te sparen (of in ieder geval op een verantwoordelijke manier geld te spenderen). De eerste stap? Een no spend month inlassen.

Een no spend month inlassen?

De naam zegt het al; met een no spend month geef je een maand geen geld uit. Helaas geldt dit niet voor dingen als huur. Je huurbaas ziet je al aankomen... 'Hallo, ik doe een no spend month, dus ik betaal deze maand geen huur.' Kon dat maar! Anyway, waar het wel om gaat, is het niet kopen van onnozele dingen. Geen skincare (tenzij nodig), geen kleding, geen etentjes, geen take-out, geen huisaccessoires. Alles waar je geld aan uitgeeft, maar het eigenlijk niet nodig is, doe je tijdens zo'n maand dus niet.

Waardering

Waarom werkt dit nou zo goed? Nou, door te leven alsof je écht geen geld kan/mag uitgeven leer je je eigen spullen veel beter te waarderen. Je merkt dat de hype van een nieuw kledingstuk al snel overgaat en je bijvoorbeeld prima nog je 'oude' jas aan kunt hebben. Je wordt ook een stuk creatiever, want je moet roeien met de riemen die je hebt. Dit kan gaan om een lekker diner thuis in plaats van in een (te) duur restaurant of een wandeling in het bos in plaats van een betaald uitje ergens anders.

Gewenning

De eerste dagen zal het misschien wat lastig zijn, maar op een gegeven moment ben je gewend aan het feit dat je niet al je geld uitgeeft aan onnodige dingen. Het zal als een overwinning voelen als je aan het einde van de maand nog zóveel geld op je rekening ziet staan. De kans is groot dat je kickt op het gevoel van nieuwe spullen, maar niet daadwerkelijk van de aankoop geniet. Het is daarom toch veel beter om het geld gewoon níet uit te geven?

Tips

Ben je al gauw geneigd om nieuwe aankopen te doen door letterlijk alles wat je ziet? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om de no spend month goed door te komen.

  • Schrijf je uit bij nieuwsbrieven, deze zijn gemaakt om je nieuwe spullen te laten kopen!
  • Verwijder TikTok en Instagram als je hierdoor getriggerd wordt. 
  • Vraag iemand om je accountable te houden.

Good luck!