Justice is served: vijf jaar cel en tbs voor man die Tim Hofman wilde vermoorden

Media door Alyssa

De rechtbank in Lelystad heeft woensdag besloten dat Chris T. (42) uit Breda vijf jaar celstraf moet uitzitten, aangevuld met tbs onder voorwaarden. Hij werd veroordeeld voor zijn poging om presentator Tim Hofman in september vorig jaar te vermoorden.

Wat is er gebeurd met Tim Hofman?

Op 6 september 2023 liep T. het kantoor van BNNVARA in Hilversum binnen met een omgebouwd gaspistool. Zijn bedoeling? Tim Hofman doodschieten. Crazy, right? Maar dat was niet alles. T. had ook plannen om een hulpverlener uit Oss om het leven te brengen. Yikes!

De strafeis

Het Openbaar Ministerie (OM) had het zwaar aangepakt en eiste maar liefst twaalf jaar cel plus tbs met dwangverpleging. De rechter vond het echter passend om T. vijf jaar cel te geven, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij Tim Hofman wilde ombrengen. Bovendien besloot hij voortijdig om zijn plannen niet door te zetten en gaf hij zichzelf aan. Dit alles betekende dat de rechtbank besloot dat vijf jaar cel met tbs de juiste straf was. Dit is de maximale straf als er voorwaarden aan de tbs zijn verbonden.

Terroristisch oogmerk

De rechtbank was ervan overtuigd dat T. de moord op Hofman met een terroristisch oogmerk had voorbereid. Op de dag van zijn gewelddadige plannen verstuurde hij zelfs een manifest via Telegram waarin hij zich keerde tegen alles wat 'links, extreemlinks, feministisch of woke' was. Tijdens de verhoren van de politie vulde hij zelfs zelf in wat hij beschouwde als 'terroristisch oogmerk'.

Hogerberoep 

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt om in hoger beroep te gaan na de uitspraak in de zaak van Chris T. Vandaag kreeg de man zijn celstraf en voorwaarden opgelegd, maar deze waren veel minder dan de twaalf jaar cel en dwangverpleging die het OM had geëist. “We zijn blij dat de rechter alle feiten heeft erkend,” zegt een woordvoerder van het OM. “Maar we merken ook dat de straf lager is dan wat we vroegen. We gaan de uitspraak bekijken.” Het OM heeft nu twee weken om te beslissen of ze in beroep gaan. Het kan dus zijn dat het verhaal nog een staartje krijgt.

Reactie van Tim 

Tim is het er niet mee eens dat er een hoger beroep moet komen. Zijn advocaat, Maarten Pijnenburg, noemt de uitspraak van de rechtbank woensdag een 'mooie uitspraak' voor zijn cliënt. Pijnenburg laat RTL Boulevard weten dat Tim geen hoger beroep zal aantekenen tegen de beslissing.

Lees ook: Tamara Elbaz teleurgesteld na vrijlating verdachten geweldsincident