Heb je echt een hobby nodig? TikTok vindt van wel

Vrije tijd door Maya Luz

Een hobby hebben we allemaal wel, toch? Door het drukke leven kan het soms lastig zijn om daadwerkelijk tijd te maken voor je hobby. Heb je een hobby eigenlijk wel echt nodig? TikTok vindt van wel.

Lees ook: Dit is de nieuwe hartverwarmende ‘she deserved the purse’ trend van TikTok

TikTok is fan van hobby's

Op TikTok is er de laatste tijd veel discourse gaande over het hebben, of niet hebben, van hobby's. Verschillende creators op de app proberen een aantal hobby's uit om te zien welke het beste bij hen passen. Maar wat blijkt is dat veel mensen het lastig vinden om een hobby te vinden die echt hun aandacht vasthoudt. Anderen geven aan dat ze geen hobby kunnen vinden in verband met een tekort aan tijd, energie of geld. Maar geen hobby is ook geen optie, want iedereen haat het om gevraagd te worden wat ze doen in hun vrije tijd, om vervolgens te moeten antwoorden met 'niks'. Hierdoor is de consensus op TikTok geworden dat het belangrijk is om een hobby te hebben.

@kellydell

Maar heb je echt een hobby nodig?

Als je er niet al te lang over nadenkt, lijkt het niet hebben van hobby's op een red flag. Je komt dan misschien over als saai of lui. We hebben vaak het idee dat het hebben van hobby's ons laat overkomen als meer interessant en georganiseerd. Zonder het hebben van een vaste activiteit waarmee je je vrije tijd opvult, kan je slachtoffer worden van bankhangen. Dit gaat in tegen het idee binnen onze samenleving dat we altijd iets productiefs moeten doen. Hobby's kunnen voelen als een manier om het hebben van vrije tijd goed te praten. Je bent iets aan het doen dat goed is voor je, en dus is het niet erg dat je niet bezig bent met huishoudelijke taken, school of werken. Je hobby laat aan de buitenwereld zien dat je interessant bent, creatief of gemotiveerd. Het is een goed gespreksonderwerp voor een eerste date.

Maar het hebben van een hobby zou eigenlijk iets moeten zijn waar je voldoening uit haalt. Waar het op TikTok mis gaat, is dat mensen het idee hebben dat ze een hobby moeten hebben. En door die druk die je op jezelf plaatst, geef je jezelf niet de kans om echt iets te vinden dat je leuk vindt. Je doet het omdat het moet, en niet omdat je het echt wil. Ons advies: begin alleen aan een hobby als je hier echt behoefte aan hebt. Een hobby hebben is geen verplichting, je moet het zelf leuk vinden! Dat is tenslotte het hele doel van een hobby!