Face shaving: do’s en don’ts

Gezicht door Janine

Volgens TikTok is face shaving, ook wel bekend als dermaplaning, dé holy grail voor een superglad, bump-free gezicht. Vroeger werd ons geleerd dat je je gezicht absoluut niet mocht scheren, en dat ongewenste haartjes beter gewaxt, geëpileerd of gethread konden worden. Maar volgens verschillende skin-experts klopt dat niet. Naast het verwijderen van haartjes, blijkt face shaving een effectieve manier te zijn om je huid te exfoliëren en dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je huid gladder en stralender wordt. Pak niet meteen het scheermes uit je badkamer lade. Wij vertellen je de do’s en don’ts van face shaving!

Dermaplaning: wat is het precies?

Op TikTok en YouTube zien we steeds vaker video’s waarin vrouwen hun gezicht volledig scheren. Fans en skin-experts zweren bij deze hype omdat het, naast het verwijderen van ongewenste haartjes, je huid een "filter-effect" zou geven. Door de exfoliërende werking van dermaplaning lijkt je make-up beter te blijven zitten en worden huidverzorgingsproducten beter opgenomen. Let op: je gebruikt voor dermaplaning geen gewoon scheermesje zoals voor je bikinilijn, oksels of benen, maar een speciaal, steriel chirurgisch mesje.

Do’s van face shaving

Huidspecialisten raden aan om niet zomaar zelf aan de slag te gaan met dermaplaning. Je kunt hiervoor een skin-expert bezoeken en een behandeling boeken, die meestal rond de €70 kost. Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om de behandeling elke 4 tot 6 weken te laten uitvoeren. Liever zelf aan de slag? Zorg ervoor dat je je goed verdiept in beauty tutorials van professionals, zodat je je huid niet beschadigt. Ook is het belangrijk om een speciaal scheermesje voor dermaplaning aan te schaffen.

Hier zijn de belangrijkste do’s:

  • Reinig je huid grondig voordat je begint.
  • Scheer op een droge huid voor het beste resultaat.
  • Zet lichte druk en houd je tool in een hoek van 45 graden.
  • Gebruik na het scheren een milde moisturizer om je huid te kalmeren.
  • Bescherm je huid met SPF na de behandeling, omdat je huid gevoeliger is voor de zon.

Dermaplaning don’ts

Nu je weet hoe je een dermaplaning behandeling kunt uitvoeren, is het minstens zo belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen. Het vermijden van deze don’ts helpt je om huidirritaties en andere ongemakken te voorkomen. Let op: als je een gevoelige huid hebt of last hebt van eczeem, psoriasis of rosacea, wees dan extra voorzichtig met het zelf uitvoeren van een dermaplaning behandeling.

Hier zijn de belangrijkste don’ts:

  • Gebruik geen bot mesje, want dit kan de huid beschadigen.
  • Scheer niet over acne of wondjes heen, dit kan irritaties veroorzaken.
  • Don’t overdo it – scheer je huid niet vaker dan eens per 4 weken.
  • Scheer niet tegen de haargroei in, dit kan leiden tot ingegroeide haartjes.

Last but not least

Of je nu de voorkeur geeft aan een professionele behandeling of zelf de tools in handen neemt, face shaving kan je een prachtige, glowy skin opleveren – als je het op de juiste manier doet! Vergeet niet om je huid na elke behandeling goed te verzorgen met een hydraterende crème en een beschermende SPF.