Joost Klein stelt South Park aflevering voor over Eurovisie 2024

Celebs door Maya Luz

Joost Klein en de EBU, de organisatie achter het Songfestival, zijn geen vrienden. Dat blijkt weer nadat Joost met het idee kwam om een aflevering van South Park te laten baseren op het Songfestival van dit jaar.

Lees ook: In deze stad zal het Eurovisie Songfestival van 2025 plaatsvinden

South Park x Eurovision

Afgelopen week plaatste Joost Klein een bericht op zijn Instagram Story. Hierin vroeg hij zijn volgens om een South Park-aflevering over het Eurovisie Songfestival van 2024 voor te stellen. Dit bericht kwam nadat Joost zich al meerdere keren had uitgesproken over zijn diskwalificatie tijdens het evenement dit jaar door de European Broadcasting Union, ofwel de EBU.

South Park is natuurlijk een programma dat ietwat grof is en zich voornamelijk baseert op satire over actuele onderwerpen en beroemde mensen. Dat Joost met het idee komt om een aflevering te maken over het Songfestival van dit jaar, is dus alles behalve een compliment naar de organisatie.

Joost Klein vs. de EBU

Sinds de diskwalificatie van Joost Klein door de EBU, is er spanning tussen de artiest en de organisatie. In augustus werd de zaak tegen Joost geseponeerd door de Zweedse authoriteiten. Volgens het Zweedse OM kon er niet worden bewezen dat Joost daadwerkelijk dreigende bewegingen had gemaakt naar de cameravrouw die hem bleef filmen tegen zijn zin in. Volgens de cameravrouw zorgde de acties van Joost voor angst omdat ze niet wist of hij daadwerkelijk dergelijke bedoelingen had. Het voorval zorgde ervoor dat Joost werd gediskwalificeerd en dus mocht hij niet meedoen met de finale van het Songfestival met zijn liedje 'Europapa'.

Ondanks het besluit van het Zweedse OM blijft de EBU achter de diskwalificatie van Joost Klein staan. Door het voorval en de nasleep ervan twijfelt omroep AVROTROS nog over de deelname van Nederland in het Songfestival van 2025. Om de keuze te kunnen maken heeft de EBU de AVROTROS uitstel gegeven. De omroep heeft nu tot 1 november de tijd om een keuze te maken. Over wie ons land dan zou kunnen gaan representeren is nog niks bekend. Wel weten we dat Joost zelf heeft geuit dat hij het graag nogmaals zou willen proberen op het Eurovisie podium. Daarnaast heeft zangeres Anouk interesse getoond in nogmaals meedoen aan het liedjesfestijn. Anouk deed eerder in 2013 mee met het liedje 'Birds'.

Het Eurovisie Songfestival zal in 2025 plaatsvinden in Zwitserland na de winst van de Zwitserse artiest Nemo met het liedje 'The Code'. De stad waarin het evenement georganiseerd zal worden is Basel.