De TikTok-account van de Paralympische Spelen: waarom het werkt

Media door Maya Luz

De Olympische Spelen zijn inmiddels afgelopen, maar de Paralympische Spelen zijn inmiddels in volle gang. Het sportevenement heeft net als de reguliere Spelen een eigen account op TikTok en het is misschien wel de grappigste account op de app. Dit is waarom jij de account moet gaan volgen.

Lees ook: Deze Olympische sporters moet je volgen op TikTok

De Paralympische Spelen op TikTok: alles behalve serieus

Als je regelmatig door TikTok scrolt, ben je de account van de Paralympische Spelen misschien al eens tegengekomen. Op de account wordt natuurlijk content gedeeld over het sportevemenent voor mensen met verschillende lichamelijke beperkingen. Zo doen er atleten mee die in een rolstoel zitten, ledematen missen of bijvoorbeeld blind of doof zijn. De TikTok-account van de Paralympische Spelen speelt op een humoristische manier in op het feit dat het evenement draait om mensen met een beperking. Het ziet er eigenlijk vooral uit alsof de account enkel grapjes maakt over de atleten die deelnemen aan de Spelen. Dat voelt misschien fout en klinkt ongevoelig naar de atleten die hard hebben gewerkt om deel te kunnen nemen aan de Spelen. Toch doet de account het ontzettend goed en kan je als kijker je lach niet altijd inhouden.

@paralympics

En de makers van de TikToks zijn zich bewust van hoe de content overkomt. Aan magazine SELF vertelde Craig Spence, hoofd van de communicatie-afdeling van de Paralympische Spelen dat hij zich er bewust van is dat hun video's op het randje zitten.“We realized that our content had to be really edgy in order to get the engagement. Now you have a lot of people on there saying, ‘I don’t know whether I should laugh at this, and if I do laugh, do I go to hel". Our content is edgy, it’s borderline, but we’ve got the balance right I believe.”

De account verbergt niks

Volgens Spence zit de succes van de account hem in het feit dat ze niet bang zijn om te laten zien hoe het echt is om een atleet met een beperking te zijn. "Just because people have a disability doesn’t mean they don’t have a sense of humor, you know what I mean? So as long as we’re laughing with the athletes as opposed to at them,” then there’s no need to repent your sins every time a video has you giggling to yourself." Volgens Spence biedt de account mensen een mogelijkheid om op een leuke manier over de Paralympsiche Spelen te leren. En dat doen ze met succes, de account heeft namelijk inmiddels 4,5 miljoen volgers.

@paralympics