⁠Wist je dat badmutsen niet bedoeld zijn om je haar droog te houden?

Lifestyle door Juliët

Voor als je dacht dat badmutsen worden gedragen om je haar droog te houden, dan heb je het mis. Veel zwemmers gebruiken een badmuts en dat is met een reden. Topzwemmers gebruiken hem met name om de weerstand te verminderen als gevolg van (lang) haar. Dat een badmuts niet heel sexy is oke, maar het heeft dus wel echt een functie.

Dit is waarom we badmutsen dragen

Door een badmuts te dragen blijft inderdaad je haar droog, maar daarvoor gebruiken we hem niet. Tijdens zwemmen wordt de weerstand door de muts verminderd en daardoor wordt de zwemsnelheid verhoogt. Lang haar kan er daarnaast ook voor zorgen dat je minder ziet, omdat het aan je zwembril blijft plakken oeps. Een badmuts beschermt je daarnaast tegen de chemicaliën die in het chloorwater zitten. Oh ja en het zorgt ervoor dat je haar minder snel in de knoop raakt. Ten slotte blijft een zwembril veel beter zitten als je een badmuts draagt.

 

Verschillende soorten

Gelukkig zijn badmutsen in allerlei soorten te vinden. Ze zijn ook nog eens unisex en one-size-fits-all. Gelukkig kun je wel verschillende keuzes maken bij de aanschaf van een muts. Met name op het gebied van de pasvorm, het materiaal en natuurlijk de kleur en stijl. Heb jij nu een wat kleiner hoofd of wat minder haar? Koop dan het junior-model. Badmutsen worden met name van latex, siliconen, lycra en polyester gemaakt. Weet dat de latex badmutsen vaak goedkoop zijn, maar niet altijd even sterk. Ze voelen soms slap aan en scheuren snel. Oh ja en let er eventjes op dat je geen latexallergie hebt. Daarnaast zijn lycra en polyester badmutsen die goedkoop en licht van gewicht zijn, maar wel poreus.

De siliconen badmutsen voelen vaak wat steviger aan en gaan vaak minder snel kapot. Over het algemeen wel wat steviger en gaat minder snel kapot. Deze mutsen zijn een stukje dikker en daardoor gaan ze een stuk langer mee. Bij aanschaf zijn de badmutsen nog glad en glijden makkelijk af. Zwem een paar keer en dit gaat minder worden. Het fijne is dat een badmuts ook zorgt voor een stukje rust. We willen natuurlijk geen haren voor onze ogen of gezicht. Concentratie wordt dan een stuk minder. Vooral tijdens het zwemmen wil je wel een beetje ontspannen in het water liggen en niet bezig zijn met het continu weghalen van haren uit je gezicht.

 

Voor welke badmuts ga jij?