Wellness stacking is de nieuwste selfcare trend van TikTok

Vrije tijd door Maya Luz

Er zijn een hoop verschillende manieren om aan self care te doen. Maar als je ze allemaal wil doen, ben je zo een hele dag of een hele avond kwijt. Dus, wat als je ze allemaal tegelijk doet. Op TikTok wordt dit wellness stacking genoemd en het is trending.

Lees ook: Zo helpt Yin Yoga je om beter voor jezelf te zorgen!

Wat is wellness stacking?

Wellness stacking lijkt een beetje op habit stacking. Bij habit stacking bouw je nieuwe gewoontes op door ze toe te voegen aan oude gewoontes. Dit zou namelijk een stuk makkelijker zijn dan hele nieuwe routines en gewoontes beginnen. Als je bijvoorbeeld al een dagelijkse wandeling maakt, is het net zo makkelijk om tijdens de wandeling water mee te nemen zodat je meer water drinkt. En tada, je hebt een nieuwe gewoonte.

Bij wellness stacking bespaar je tijd omdat je meerdere gezonde activiteiten tegelijk uitvoert. Dus in plaats van dat je je selfcare activiteiten over de dag verspreidt, doe je ze allemaal tegelijk in een soort selfcare uurtjes. Hierdoor haal je het meeste uit je selfcare in zo min mogelijk tijd. Als je bijvoorbeeld van plan bent om twintig minuutjes te gaan stretchen of mediteren, waarom doe je dan niet gelijk haarolie in dat dan kan intrekken terwijl je bezig bent? Zet ondertussen een goede podcast op en drink een kop thee.

@hummusbirrd

De voordelen van wellness stacking

Naast het feit dat wellness stacking tijd bespaart, zorgt het er ook voor dat je je selfcare met een stuk meer intentie uitvoert. In plaats van dat je door social media gaat scrollen terwijl je gezichtsmasker intrekt, ga je bijvoorbeeld in je dagboek schrijven of mediteren. Hierdoor voelt je hele routine een stuk nuttiger. Je wellness activiteiten samenvoegen zorgt er ook voor dat de kans groter is dat je deze nieuwe routine volhoudt. Dit komt omdat het een stuk minder tijd inneemt en dus ook minder overweldigend voelt. Als je de nieuwe activiteiten combineert met activiteiten die je toch al doet, is de drempel om eraan te beginnen een stuk lager.

Zo doe je het zelf

Het mooie aan deze trend is dat ieders wellness stack er totaal anders uit kan zien. Het doel is om activiteiten toe te voegen aan activiteiten die je al doet. Schrijf je bijvoorbeeld iedere avond een stukje in je dagboek, zet dan een kopje thee die je kunt drinken terwijl je schrijft. Doe voordat je begint eerst je skincare zodat dit fijn in kan trekken en je niet doelloos zit te wachten tot je kan gaan slapen. Besteed tijd en aandacht aan hoe je nieuwe routines voelen en breid ze verder uit als je hier behoefte aan hebt.