Zo helpt Yin Yoga je om beter voor jezelf te zorgen!

Sport & gezondheid door Djamila

Als je geen tijd hebt om even rust te nemen en te kalmeren, dan heb je het juist het meest nodig! Hier zijn verschillende redenen om de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen door Yin Yoga te beoefenen: om te pauzeren en uit te rusten, wanneer het dagelijks leven op zijn snelst draait.

Door Yin Yoga kom je tot rust

Yin Yoga is een zeer langzame vorm van yoga, die zich onderscheidt van andere yogavormen door het lang aanhouden van de asana’s. Bij Yin Yoga ligt de nadruk op traagheid en stilte. Je kunt jezelf trainen om te aarden in het heden, met je adem en wat je voelt in je lichaam. Yin Yoga kun je zien als een vorm van meditatie. Het is een fantastische oefening in mindfulness. Als je veel gedachten, gevoelens en fysieke spanning in je leven ervaart, kan dat onrust in je lichaam en geest veroorzaken. Echter, na een moment van aandachtige ontspanning verandert er meestal iets. Je wordt je bewust van hoe snel gedachten soms door je hoofd gaan, en hoe intens en aanwezig ze kunnen zijn. Door je aandacht te verleggen van je hoofd naar je lichaam, kun je steeds meer afstand tot je gedachten ervaren. In Yin Yoga word je keer op keer begeleid naar aanwezigheid in de ademhaling, en in de subtiele sensaties en verschuivingen in je lichaam. Wanneer je je aandacht daar laat rusten, gaat er een wereld van stilte en vrede open.

Meer kalmte in het dagelijks leven 

Yin Yoga helpt je zenuwstelsel te verleggen van actief via het sympathisch zenuwstelsel naar kalm via parasympathisch zenuwstelsel. Diepe, langzame buikademhalingen zijn een krachtige manier om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit leidt onder meer tot verminderde stress en angst, een verlaagde bloeddruk, een betere spijsvertering, diepere slaap, en een versterkt immuunsysteem. Bij Yin Yoga kalmeer je het lichaam, en krijg je tijd om uit te rusten op je yogamat van yogashop.nl. Hierdoor kun je het dagelijkse leven met meer kalmte en een gerust hart tegemoet treden. Ook leer je signalen van stress in je lichaam herkennen, door je steeds meer bewust te worden van je lichaam. Wanneer je deze signalen voelt, kun je ervoor kiezen om te pauzeren en jezelf te herpakken.

Helder perspectief op je bestaan

Wanneer je veel op je to-do-lijst hebt staan, en op volle snelheid door de verschillende situaties in het leven raast, is het niet altijd zo eenvoudig om goede keuzes te maken en verstandige beslissingen te nemen. Stress vermindert het vermogen om prioriteiten te stellen: we functioneren simpelweg beter als we balans zijn. Door een time-out te nemen van het dagelijkse leven op de yogamat krijg je rust, en zie je je bestaan in een helder perspectief. Emoties, zorgen en stress die je blokkeren kunnen dan losgelaten worden, waardoor je een duidelijkere visie krijgt.