Anne (24) reisde af naar een Indiase ashram
De Utrechtse Anne liet net als Liz haar luxe leventje achter zich en belandde midden in India waar ze twee weken in het Yoga Niketan Ashram verbleef. Ook zij keek voor haar vertrek de bekende Hollywoodfilm en het bleek een redelijk realistisch beeld te zijn: ?Hippe gelukszoekers als het personage van Julia Roberts heb ik inderdaad meer gezien dan de vooraf verwachtte geitenwollensokken-types. Alleen begonnen wij de dag niet met die jammerende liedjes en heb ik geen vloeren hoeven schrobben?.
Hoe ziet zo?n verblijf in een ashram er dan precies uit? Een relaxte vakantie is het in ieder geval niet. Om klokslag 05:30 uur begint de ochtendmeditatie, gevolgd door uitdagende yogalessen. Daarna is er vrije tijd die bedoeld is voor verdieping in spirituele teksten. Maar wil je de rust juist even ontvluchten dan kan dat ook: ??s Middags was er gewoon tijd om te shoppen, te internetten of wat te zien van de omgeving.? Nachtelijke uitstapjes waren er echter niet bij: vanwege de vroege ochtendbel lag iedereen keurig om tien uur op bed.
Helemaal verloren in de Indiase gebruiken was Anne niet. In het ashram zaten nog zo?n 25 buitenlandse bezoekers. Onder hen waren veel toegewijde Japanners van wie het leven altijd al in het teken stond van spiritualiteit. Voor de westerlingen was het verblijf een grotere uitdaging. Zo maakte het strakke regime diepe indruk op Anne, maar nam het tegelijkertijd ook veel frustraties mee. Anne: ?We zijn niet gewend om een uur te mediteren in één houding, missen de chocola te erg en kunnen de gedachte van karma niet aan.?
Tijdens haar verblijf werd ze helemaal teruggeworpen op zichzelf en leerde kritisch te kijken naar haar luxe leventje in Nederland. ?Alhoewel ik geen vloeren heb hoeven schrobben, hadden we op zondag wel karma yoga. Dit gaat niet om het oefenen van houdingen, maar vrijwillig ramen zemen en matjes schoonmaken voor een goed karma.?Want als het je in dit leven niet mee zit, heb je volgens de Swami (spiritueel leider red.) onherroepelijk in je vorige leven wat verkeerd gedaan. Dat betekent hard doorwerken dus."
Waar ben ik aan begonnen?
Er zijn verschillende soorten ashrams die variëren in de mate van toewijding die er gevraagd wordt van de gasten. Maar een serieuze houding is wel een vereiste, het is tenslotte geen toeristenoord. Anne: ?Om vijf uur ?s morgens bij de ochtendbel dacht ik vaak kreunend: ?waar ben ik aan begonnen??. Ik heb het mediteren na twee weken nog niet onder de knie gekregen, maar ik heb veel oefeningen meegenomen en weet nu beter hoe ik mezelf rustig kan krijgen.?
Dat een verblijf in een ashram geen luxe vakantie is, betekent overigens niet dat je je moet onthouden van alle leuke dingen. Van totale rust en stilte was in Annes ashram ook geen sprake. ?Gelukkig niet! Ik had mijn kamer naast een stel meiden uit Noorwegen, Canada en Italië. En dus waren er vurige discussies over hindoeïsme versus boeddhisme, deelden we reistips van India en schatten we de leeftijd van de nieuwe yoga-instructeur. We hebben ook heel wat afgelachen!?
Enjoy the circus
Net zoals we bij Liz in Eat, Pray, Love zagen, ervaarde ook Anne dat het niet meevalt om onze drukke westerse gedachtes opzij te zetten. ?Er plopt van alles op: ?Ik kan niet geloven dat ik hier om zes uur ?s morgens zit te mediteren?, ?Die morningbell ging echt hard?, ?Oeh, ik heb zin in chocola?.? Makkelijk zal verblijven in een ashram voor de meesten dan ook niet zijn, maar het is de moeite waard om de reis te maken en te ontdekken wat de wereld van Indiase spiritualiteit met je doet. Dat je gedachten dan soms spelletjes met je spelen moet je maar op de koop toe nemen. Of in de bewoording van Annes Swami: ?The mind is like a monkey; it jumps from tree to tree. Enjoy the circus?.