Heb jij littekens? Zo kom je er vanaf

Sport & gezondheid door Anjali

Littekens doen geen kwaad, maar we zijn ze liever kwijt dan rijk. Wat zijn littekens, en hoe kun je er vanaf komen?

Wat zijn littekens?

Een litteken vormt zich wanneer de huid beschadigd is. In veel gevallen verdwijnt het wondje, maar soms ontstaat er een litteken dat een lichte kleur heeft en geen pijn doet. Als je wel last hebt van een litteken is dat niet raar, vaak is dat dan op een zichtbare plek waar de huid gevoeliger is. Ook andere factoren als erfelijk aanleg, huidskleur en leeftijd kunnen bepalen hoe snel en hoe erg de littekens te zien zijn.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen die helpen het littekenweefsel te verminderen, zoals:

  • Picoplus laser: Bij de picoplus laserbehandelingen blijft de bovenste huidlaag intact, waardoor de hersteltijd minimaal is. Het zorgt ervoor dat je huid nieuwe elastinevezels en collageen aanmaakt, waardoor de huid geherstructureerd wordt.
  • Camouflagetherapie: Je kunt je littekens tijdelijk minder opvallend maken door ze te camoufleren met kleurcorrectie. De camouflage bevordert het herstel van de huis, terwijl het er natuurlijk uit blijft zien.
  • Compressietherapie: Lymfetape, siliconengel of siliconenpleisters worden op het weefsel geplaatst om zo roodheid, jeuk, verhardingen en hypertrofie te voorkomen. Zo blijft de huid soepeler, waardoor je minder fysieke en cosmetische klachten zult ervaren.
  • Microneedling: Door middel van hele kleine naaldjes wordt de huid soepeler gemaakt en kan de huid zich beter en sneller genezen. Je huid wordt vernieuwd en littekens zijn minder goed te zien.
  • Littekenmassage: Soms kan littekenweefsel soepeler, dunner en minder rood gemaakt worden door het te (laten) masseren. De doorbloeding verbetert hierdoor aanzienlijk en ook eventuele pijn verdwijnt sneller.
  • IPL-laserbehandeling: Een IPL-laserbehandeling zorgt ervoor dat pijn en irritatie verdwijnt, en laat ook de zichtbaarheid van een littekent wegnemen. Rode en bruine verkleuringen kunnen verminderd worden, en fysieke klachten als pijn verdwijnt helemaal.
  • LPG endermologie: Littekens kunnen verkleefd raken, waardoor het moeilijker wordt om ze effectief te kunnen behandelen. Door een LPG-apparaat worden de weefsels dieper bereikt en wordt de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en zuurstof krijgt een betere toevoer. Hierdoor wordt het weefsel soepeler.
  • Cryotherapie: Deze therapie zorgt ervoor dat het littekenweefsel erg koud gemaakt wordt door middel van vloeibare stikstof. Dit wordt aangebracht in de diepere lagen van het litteken, en zorgt voor de uiteindelijk afbraak van collageen. Deze therapie is voornamelijk geschikt voor grotere, diepere en dikkere littekens die op een andere manier lastig te verminderen zijn.

Smeren, smeren, smeren 

Naast deze behandelingen, is het soms ook mogelijk om littekens te verhelpen door middel van crèmes. Er zijn verschillende merken die een littekenzalf hebben. Een goed voorbeeld is Cicaplast van La Roche Posay, maar ook Biodermal heeft crèmes die helpen bij het vervagen van littekens. Een ander goed voorbeeld in Calendula zalf.

Een gezonde huid 

Het is daarnaast ook belangrijk om van jezelf gezond te zijn en een gezonde huid te hebben. Op die manier vernieuwen de cellen in je huid beter en geneest je litteken dus ook sneller. Voeding als wortels, mango, spinazie, perziken, abrikozen en noten dragen bij aan een gezonde huid. Als je dit regelmatig eet, blijft je huid goed gehydrateerd en vervaagt je litteken sneller.

Blijf uit de zon

Een ander belangrijk punt om te onthouden als je je litteken wil vervagen, is om uit de zon te blijven met je litteken. Een litteken ontstaat door een wond die nog niet (goed) is genezen, en het is belangrijk om zo'n wond uit de zon te houden. Waarom? Littekens zijn héél gevoelig voor UV-straling, dus beschadigen sneller je huid en verbandt sneller het litteken. Vermijd daarom de zon met je litteken of smeer het litteken goed in met een SPF.