Coffee naps zijn een ding op TikTok, zo zit dat

Vrije tijd door Maya Luz

Koffie drink je om wakker te worden toch? Nou, niet per se. Op TikTok is het concept van de 'coffee nap' momenteel erg populair. Je drinkt je koffie dan niet nadat je wakker wordt, maar voordat je een dutje gaat doen. Maar hoe zit dat dan precies? Wij leggen het uit.

Lees ook: Dit is de 100 envelope challenge van TikTok

Wat zijn coffee naps?

Het idee van de coffee nap is niet per se nieuw. Het is een techniek die wordt gebruikt door artsen en ander ziekenhuispersoneel met erg lange diensten. Daarnaast kan het ook erg nuttig zijn voor thuiswerkers die merken dat ze het lastig vinden om de hele dag wakker te blijven. Om een coffee nap te nemen is het de bedoeling dat je wat koffie drinkt voordat je een dutje gaat doen. Twintig minuten later wordt je wakker en dat is wanneer de caffeïne in hoort te kicken. Je vangt hiermee dus eigenlijk twee vliegen in één klap: je kunt even rusten en ervaart direct daarna een extra dosis energie van de koffie. Je bent dan dus dubbel uitgerust. Deze techniek is daarnaast ook erg effectief omdat het doen van een kort dutje de beste manier is om uit te rusten zonder nog uitgeputter wakker te worden. Een dutje van maximaal een half uur is perfect voor tijdens je thuiswerkdag of tijdens een late avonddienst. Je laadt dan echt even op en wordt niet wakker met nog meer vermoeidheid.

Zo neem jij de perfecte coffee nap

Om de perfecte coffee nap te kunnen nemen, moet je beginnen met de juiste hoeveelheid koffie. In een kop koffie zit tussen de 100 en 200 milligram caffeïne. Dit is de perfecte hoeveelheid voor die energieboost die je zoekt. Als je te veel koffie drinkt, kan je je zenuwachtig en opgejaagd gaan voelen. Drink dus niet meer dan nodig, want het zal je alleen maar tegenwerken in plaats van helpen. Zet daarna een timer voor twintig minuten. Je kan jezelf ook iets meer speling geven zodat je ook de tijd hebt om daadwerkelijk in slaap te vallen. Terwijl je slaapt zal de koffie zijn werk gaan doen. Probeer vervolgens direct op te staan zodra de wekker gaat. Hiermee zorg je ervoor dat je niet per ongeluk weer in slaap valt en alsnog in een dip terecht komt. En als bonustip: probeer je dutje wat vroeger op de dag te doen, dus aan het begin van de middag of aan het einde van de ochtend. Caffeïne blijft namelijk meerdere uren actief in je systeem en dus kan je er met een vroeg dutje het meeste profijt uit halen. Doe je je dutje te laat, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor je slaapritme.

@livspeakman